Μετά τα Χριστούγεννα…πείτε «αντίο» στην χοληστερίνη!

αντίο χοληστερίνη

Μετά τα Χριστούγεννα…πείτε «αντίο» στην χοληστερίνη!

Οι μέρες των γιορτών πέρασαν, οι διατροφικές όμως παρασπονδίες αρχίζουν να έχουν ορατά αποτελέσματα στον οργανισμό μας. Την περίοδο αυτή οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες κρέατος, μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ, ενώ συχνά χάνουμε το μέτρο και με τα γλυκά. Όλα αυτά συμβάλλουν στην εμφάνιση αυξημένων επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα, γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Όταν τα επίπεδα της χοληστερίνης αυξάνονται σε ανησυχητικό βαθμό, η πλεονάζουσα χοληστερίνη διεισδύει στα τοιχώματα των αρτηριών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών, που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Γι’ αυτό τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος να ακολουθήσουμε μια διατροφή ισορροπημένη και χαμηλή σε λιπαρά, ώστε να ρίξουμε την χοληστερίνη. Μάλιστα, όπως φανερώνουν τα αποτελέσματα ερευνών, μια απώλεια κιλών της τάξης του 5-10% του σωματικού βάρους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερίνης μέχρι και 15-18%, ενώ η γυμναστική βοηθά στην αύξηση της καλής (HDL) και στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL).

Αρχικά θα πρέπει να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα πλούσιο σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μειώνοντας την κατανάλωση τροφών που ανεβάζουν τη χοληστερίνη, όπως είναι το κρέας, τα αυγά και το πλήρες γάλα. Αντίθετα, πείτε «ναι» στα ψάρια, και στον τόνο που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερίνης.

Φρούτα, Λαχανικά και Ξηροί Καρποί αποτελούν σύμμαχο κατά της Χοληστερίνης.

Φρούτα, Λαχανικά και Ξηροί Καρποί αποτελούν σύμμαχο κατά της Χοληστερίνης.

 

Οι ξηροί καρποί μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό σνακ που όχι μόνο θα σας δώσουν την ενέργεια που χρειάζεστε, αλλά χάρη στο μαγνήσιο και τη βιταμίνη Ε που περιέχουν κάνουν καλό στη λειτουργία της καρδιάς.

Το πράσινο τσάι, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά βοηθάει στην καλή υγεία των αιμοφόρων αγγείων, ενώ εμποδίζει τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Καταναλώστε το άφοβα και χαρίστε στον εαυτό σας ένα γευστικό ρόφημα αποτοξίνωσης.

Απομακρύνεται από το καθημερινό σας διαιτολόγιο επεξεργασμένα δημητριακά, ζάχαρη και γλυκαντικές τροφές. Επιλέξτε ζυμαρικά ολικής άλεσης και προϊόντα όπως το σκούρο ρύζι, η βρώμη, το κριθάρι. Πείτε «αντίο» στο άσπρο αλεύρι (και το ψωμί) το άσπρο γυαλισμένο ρύζι, τα κορν φλέικς και τα γλυκά.

Περιορίστε το αλκοόλ. Δείτε το σαν ένα είδος ανταμοιβής προς τον εαυτό σας και αφού έχετε διατηρήσει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας επιτρέψτε στον εαυτό σας να πιει ένα ποτό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Πείτε όχι σε κακές συνήθειες στη δουλειά. Δεν χρειάζεται να παραγγέλνετε φαγητό απ’ έξω, ετοιμάστε ένα υγιεινό σνακ από το σπίτι, το οποίο θα αναπληρώσει την ενέργεια που χρειάζεστε για να συνεχίσετε την εργασία σας, χωρίς να σας φορτώσει με επιπλέον θερμίδες. Ακόμη κι όταν είστε σπίτι, απολαύστε την αγαπημένη σας ταινία τρώγοντας υγιεινές τροφές, όπως καρότα, αντί για τα πλούσια σε τρανς λιπαρά τσιπς.

Αθληθείτε και πιείτε πολλά υγρά.

Αθληθείτε και πιείτε πολλά υγρά.

 

Με αυτές τις απλές αλλαγές στη διατροφή σας θα μειώσετε τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα σας, ενώ ταυτόχρονα θα μπορέσετε να απαλλαγείτε και από τα περιττά κιλά των εορτών. Αν καταφέρετε να βάλετε και την άσκηση στην ημερήσια διάταξη, τότε σίγουρα τα αποτελέσματα θα σας εντυπωσιάσουν. Σκεφτείτε ότι 30 λεπτά περπάτημα 4-5 φορές την εβδομάδα είναι η καλύτερη άσκηση για την καρδιά σας και δεν στοιχίζει απολύτως τίποτα. Δεν χρειάζεται να γραφτείτε στο γυμναστήριο, ακόμη και απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όπως το να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί του ασανσέρ μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Leave a Reply