Έρευνα: Η γυναικεία ευφυΐα πανάκεια για την ανδρική άνοια!

ανδρική άνοια

Έρευνα: Η γυναικεία ευφυΐα πανάκεια για την ανδρική άνοια!

Την απάντηση κατά της άνοιας των ανδρών φαίνεται να ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές, οι οποίοι σε σχετική έρευνά τους διαπίστωσαν ότι μια έξυπνη γυναίκα στο πλευρό ενός άνδρα δρα προληπτικά στην ασθένεια!

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Κολέγιο Ιατρικής και Επιστημών Ζωής στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen στη Βρετανία, πραγματοποίησαν μελέτες πάνω σε πανομοιότυπα δίδυμα για να δουν αν η επιλογή συντρόφου επηρεάζει και με ποιον τρόπο την εκδήλωση άνοιας στους άνδρες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει ένας άνθρωπος και τα άτομα που συναναστρέφεται παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία, η οποία φανέρωσε ότι είχαν πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο, κατόρθωσαν τελικά να αποτρέψουν την εμφάνισή της, επειδή συναναστρέφονταν με έξυπνους ανθρώπους, εργάζονταν και είχαν οικονομική ευχέρεια.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Lawrence  Whalley κατά τη διάρκεια ομιλίας του με θέμα Άνοια: Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας,  «ένας άνδρας για να παραμείνει ψυχικά υγιής πρέπει να παντρευτεί μια έξυπνη γυναίκα. Δεν υπάρχει καλύτερο “φάρμακο” από την ευφυΐα. Μελέτες ετών έχουν δείξει ότι η διαρκής πνευματική διέγερση κρατά τον εγκέφαλο ενεργό  και μπορεί να βοηθήσει και να αποτρέψει τα συμπτώματα της άνοιας».

Η άνοια (“ἀ” στερητικό + “νοῦς”) είναι μια σοβαρή απώλεια της γενικής νοητικής ικανότητας(απώλεια μνήμης) σε ένα άτομο που προηγουμένως δεν ήταν εξασθενημένο, πέρα από ό, τι θα προκαλούσε η φυσιολογική γήρανση. Μπορεί να είναι στάσιμη, ως αποτέλεσμα μίας μοναδικής γενικής εγκεφαλικής βλάβης, ή προοδευτική, με αποτέλεσμα τη μακροπρόθεσμη μείωση της νόησης που οφείλεται σε βλάβη ή ασθένεια του σώματος. Παρά το γεγονός ότι η άνοια είναι πολύ πιο συχνή στους ηλικιωμένους (περίπου 5% των ατόμων άνω των 65 ετών εμπλέκεται ) μπορεί να παρουσιαστεί και πριν από την ηλικία των 65 ετών, οπότε και ονομάζεται «άνοια πρώιμης έναρξης».

Leave a Reply