Το ξύρισμα για τους άνδρες, είναι ίσως ότι το μακιγιάζ για τις γυναίκες! Κάποιες φορές και για κάποιους μια κουραστική συνήθεια που πρέπει να γίνει, αλλά για κάποιους άλλους μια ιεροτελεστία.

Οι περισσότεροι άντρες συνηθίζουν να ξυρίζονται το πρωί. Ίσως όμως πρόκειται για μια λανθασμένη συνήθεια καθώς μετά τον ύπνο το πρόσωπο είναι ελαφρώς πρησμένο και αρκετές τρίχες είναι «χωμένες» μέσα στο δέρμα.

Πάμε λοιπόν για 10 συμβουλές για το πετυχημένο ξύρισμα:
1. Να ξυρίζεστε κατά τη διάρκεια ή μετά το ντους, καθώς ο ζεστός ατμός διευκολύνει το ξύρισμα. Αν δεν έχετε χρόνο για ντους, απλώστε ζεστή βρεγμένη πετσέτα στο πρόσωπό σας ή βρέξτε το πρόσωπό σας με ζεστό νερό για λίγα λεπτά πριν από το ξύρισμα.
2. Απλώστε καλά την κρέμα, το σαπούνι ή τον αφρό ξυρίσματος, κάνοντας μασάζ στο πρόσωπό σας πριν από το ξύρισμα και αφήστε το ένα ή δύο λεπτά. Το ξύρισμα μπορεί να είναι ιεροτελεστία, οπότε αποφεύγουμε το ένα στα γρήγορα.
3. Αν έχετε ιδιαίτερα σκληρά γένια και ποτέ δεν καταφέρνετε πραγματικά βαθύ ξύρισμα, χρησιμοποιήστε κάποιο προϊόν για πριν το ξύρισμα, ώστε να μαλακώσουν.
4. Χρησιμοποιείται ξυράφι καθαρό και με αιχμηρές λεπίδες. Αποφύγετε τις μηχανές ξυρίσματος.
5. Αποφύγετε τα ξυραφάκια μιας χρήσεως. Είναι κακά για το περιβάλλον και για το πρόσωπό σας και δεν παρέχουν βαθύ ξύρισμα. Ξυρίζεστε κάθε μέρα –ή σχεδόν- οπότε «επενδύστε» σε ένα καλό ξυράφι.
6. Θα δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα όταν χρησιμοποιήσετε πινέλο ξυρίσματος. Το πινέλο ξυρίσματος δημιουργεί υπέροχο, κρεμώδη αφρό, αφαιρεί απαλά το νεκρό δέρμα από το πρόσωπό σας πριν το ξύρισμα και βοηθά στο σωστό μεγάλωμα της τρίχας.
7. Μετά το ξύρισμα, ξεπλύνετε με κρύο νερό και στη συνέχεια εφαρμόστε ένα χαλαρωτικό aftershave balm χωρίς αλκοόλ. Η ενυδατική λοσιόν ή το aftershave τζελ θα βοηθήσει το δέρμα σας να φαίνεται πιο υγιές και νεανικό.
8. Ξυριστείτε με την κατεύθυνση της τρίχας, καθώς έτσι θα επιτύχετε μικρότερη πίεση στην τρίχα και θα αποφύγετε τους τραυματισμούς. Να είστε προσεκτικοί, καθώς η φορά της τρίχας είναι διαφορετική σε κάθε άτομο. Ξεκινήστε πρώτα από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του προσώπου, όπως ο λαιμός και το κάτω μέρος από το πιγούνι και μετά συνεχίστε με το υπόλοιπο πρόσωπο.
9. Απολέπιση: Χρησιμοποιήστε ένα απλό scrub προσώπου ή μάσκα πριν από το ξύρισμα, ώστε να ανοίξουν οι πόροι, να χαλαρώσει το δέρμα και να απαλλαχθείτε από τα νεκρά κύτταρα. Προτιμήστε ένα προϊόν που να περιέχει βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στην αποφυγή των ερεθισμών.
10. Η καθαριότητα και η σωστή περιποίηση είναι θέμα και της ανδρικής ομορφιάς και η αγορά των σωστών προϊόντων για το ξύρισμα δεν πρέπει να παραλείπεται. Να είστε προσεκτικοί με τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στο πρόσωπό σας.

Γενικά και ενδιαφέροντα:
-Τα γένια των ανδρών μεγαλώνουν με μέσο ρυθμό 0,6 εκατοστό το μήνα.
-Ένας άνδρας αναπτύσσει περίπου 8 μέτρα τρίχες στο πρόσωπο σε όλη του τη ζωή.
-Οι άνδρες περνούν συνολικά 780 ώρες (32,5 ημέρες της ζωής τους) στο ξύρισμα του προσώπου τους.
-Τα γένια των ανδρών μεγαλώνουν πιο γρήγορα από τις τρίχες στις μασχάλες ή τα πόδια των γυναικών.
-Κατά μέσο όρο, τα γένια ενός άνδρα έχουν τον ίδιο αριθμό τριχών που υπάρχουν στα πόδια και στις μασχάλες μιας γυναίκας
-Για τους Έλληνες και τους Ρωμαίους τα γένια συμβόλιζαν αρχικά τη σοφία, την ωριμότητα και τον ανδρισμό. Έπειτα, η τακτική του ξυρίσματος εξαπλώθηκε στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και τα γένια έγιναν το διακριτικό γνώρισμα των σκλάβων, των υπηρετών και των βαρβάρων.
-Στο τέλος του 18ου αιώνα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη οι άνδρες άρχιζαν να εμφανίζονται με μούσι και μουστάκι.
Μεταξύ 1800 και 1900 η “χρυσή εποχή” της φαλτσέτας έκανε τα κουρεία μια πολυτέλεια στη ζωή του άνδρα.
Η ριζική όμως αλλαγή στον τρόπο ξυρίσματος γεννιέται το 1901 όταν ο King Camp Gillette εφηύρε το πρώτο ξυραφάκι ασφαλείας.

Και τέλος:
Πέρα από κάθε καλλυντική περιποίηση και συμβουλές για καλό ξύρισμα που μπορεί να κάνει κάθε άνδρας μόνος του, οι γραφές λένε πως κάθε σωστός άνδρας πρέπει τουλάχιστον μία φορά το μήνα να απολαμβάνει το χέρι και την περιποίηση ενός μπαρμπέρη.

Leave a Reply