Μακιγιάζ ματιών: Προσέχετε όσο πρέπει την υγεία των ματιών σας;

Μακιγιάζ ματιών

Μακιγιάζ ματιών: Προσέχετε όσο πρέπει την υγεία των ματιών σας;

Το μακιγιάζ των ματιών αποτελεί καθημερινή διαδικασία για τις περισσότερες γυναίκες, με την αγορά να κατακλύζεται από μια ευρεία γκάμα προϊόντων που καλύπτουν τις εξατομικευμένες απαιτήσεις κάθε γυναίκας.  Ωστόσο, οι οφθαλμίατροι συχνά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, συνιστώντας στις γυναίκες-ιδιαίτερα σε όσες φορούν φακούς επαφής- να  είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην επιλογή και την εφαρμογή των καλλυντικών, λόγω των μολύνσεων που μπορούν να προκληθούν στα μάτια.

Αρχικά, θα πρέπει να τονιστεί ότι η σύσταση των προϊόντων μακιγιάζ θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερή, ώστε να αποφύγετε ο κίνδυνος μεταφοράς μικρής ποσότητας προϊόντος μέσα στο μάτι. Μια χρήσιμη συμβουλή είναι να βρέχετε λίγο το πινέλο πριν εφαρμόσετε τη σκιά,  ώστε το προϊόν να είναι πιο σταθερό κατά την εφαρμογή του. Μολονότι η χρήση μολυβιού στο εσωτερικό του ματιού είναι μια τεχνική που οι οφθαλμίατροι δεν συνιστούν,  φροντίστε τουλάχιστον να χρησιμοποιείτε μαλακό, υπο-αλλεργικό μολύβι, ξύνοντας την μύτη του μολυβιού προσεκτικά κάθε φορά που το εφαρμόζετε.

Από απρόσεκτη χρήση μάσκαρας ή eyeliner είναι δυνατόν να δημιουργηθεί εκδορά στον κερατοειδή, η οποία αν είναι μεγάλη μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κετατοειδικό έλκος. Γι’ αυτό αποφεύγουμε να βαφόμαστε στο αυτοκίνητο ή όταν δεν έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο προετοιμασίας, οπότε  και καταφεύγουμε σε βιαστικές  και «άγαρμπες» κινήσεις.

Τα προϊόντα για το μακιγιάζ των ματιών, πρέπει να αντικαθίστανται όσο το δυνατόν συχνότερα, συνεπώς προτιμώνται οι μικρές συσκευασίες. Επίσης, μια καλή συμβουλή είναι να μην ανταλλάζονται τα καλλυντικά με φίλες, συγγενείς καθώς έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να μεταδοθούν οφθαλμολογικές μολύνσεις από άτομο σε άτομο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην αποστείρωση και τον καθαρισμό των πινέλων που χρησιμοποιούμε στο μακιγιάζ, τα οποία επίσης πρέπει να μην τα μοιραζόμαστε με άλλους. Θυμηθείτε ότι όταν μοιράζεστε καλλυντικά είναι σαν να μοιράζεστε μικρόβια, γι’ αυτό δεν χρησιμοποιούμε testers στην περιοχή των ματιών.

Πολύ σημαντική είναι η περίοδος της δοκιμαστικής εφαρμογής, ιδίως σε νέα προϊόντα που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ξανά.Με τη διαδικασία αυτή μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, η οποία εκδηλώνεται είτε με έντονο κνησμό και δακρύρροια στα μάτια, ή επίμονη φλεγμονή και απολέπιση των βλεφάρων.

Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ καλλυντικά που το χρώμα ή η μυρωδιά τους έχουν αλλοιωθεί. Σημαίνει ότι έχουν χαλάσει τα συντηρητικά και δεν υπάρχει προστασία έναντι των μικροβίων. Επίσης, δεν χρησιμοποιούμε καλλυντικά στα μάτια που δεν προορίζονται για την περιοχή αυτή, όπως για παράδειγμα μολύβι χειλιών ή φρυδιών σαν μολύβι ματιών, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μεταφέρουμε βακτήρια από την περιοχή του στόματος στην περιοχή των ματιών και δεύτερον τα προσθετικά χρώματος του μολυβιού χειλιών να μην είναι κατάλληλα για χρήση στα μάτια.

Οι γυναίκες που φορούν φακούς επαφής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όταν βάφονται ή αφαιρούν το μακιγιάζ από την ευαίσθητη περιοχή των ματιών, καθώς οι φακοί επαφής αυξάνουν τον κίνδυνο ερεθισμού και λοιμώξεων εάν υπολείμματα των καλλυντικών εισχωρήσουν στο μάτι. Ο κανόνας είναι ότι πρώτα τοποθετούμε τους φακούς επαφής στα μάτια μας και μετά προχωράμε στο μακιγιάζ, με ιδιαίτερη προσοχή ώστε μικροσκοπικά υπολείμματα από τις σκιές ή την μάσκαρα να μην εισχωρήσουν στο μάτι. Με την ίδια λογική,  πρώτα αφαιρούμε τους φακούς και μετά κάνουμε το ντεμακιγιάζ στην περιοχή των ματιών, καθώς τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την απομάκρυνση του μακιγιάζ από την περιοχή των ματιών συχνά περιέχουν έλαια ή αλκοόλη, που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση των φακών επαφής.

Και να θυμάστε πάντα ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΝΑ ΜΕΤΑΒΕΙΤΕ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Leave a Reply