Παιδί και θάλασσα: Συμβουλές από την Δήμητρα Χρυσογονίδη για ένα παραμυθένιο καλοκαίρι…

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για τους γονείς για να περάσουν όμορφες και ξένοιαστες στιγμές με τα παιδιά τους. Συχνά όμως οι νέοι γονείς προβληματίζονται και αγχώνονται για τις πρώτες διακοπές με το παιδί τους. Σήμερα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε  στο blog μας την κα. Δήμητρα Χρυσογονίδη, βρεφονηπιοκόμο, Απόφοιτη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, η οποία μας λύνει κάθε απορία σχετικά με την πρώτη εξόρμηση του παιδιού μας στην παραλία, ενώ μοιράζεται μαζί μας ιδέες για δημιουργικό παιχνίδι δίπλα στην θάλασσα.

dimitra xrysogonidh

Δήμητρα Χρυσογονίδη, Απόφοιτη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Ποια  πιστεύετε ότι είναι η κατάλληλη ηλικία για να πάει το παιδί την πρώτη του βόλτα στη θάλασσα; Ιδίως τα μωράκια, πόσο ασφαλές είναι να τα παίρνουμε μαζί μας στη θάλασσα;

Ανάλογα την εποχή που θα γεννηθεί το παιδί, οι γονείς μπορούν να χαρούν μια βόλτα πλάι στη θάλασσα ανεπιφύλακτα, αρκεί να μην είναι πολύ ψυχρός ο καιρός και να είναι ανάλογα ντυμένο.  Όσον αφορά, το πρώτο μπάνιο του παιδιού όμως στη θάλασσα , ιδανική ηλικία θεωρείται μετά τους 6 μήνες, καθώς η άμεση έκθεση του παιδιού στον ήλιο νωρίτερα θεωρείται απαγορευτική! Η βόλτα στη θάλασσα είναι ασφαλής, εφόσον οι γονείς έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Θα πρέπει δηλαδή να επιλέξουν την ώρα που θα πάνε για μπάνιο, μια παραλία με καθαρά νερά και με σκιερό μέρος (να είναι μια παραλία με δέντρα ώστε να έχει και περισσότερη δροσιά), διαφορετικά μπορούν να έχουν μια ομπρέλα μαζί τους.

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα να πηγαίνουμε για μπάνιο με τα παιδιά;

Ακατάλληλες ώρες για να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα τα παιδιά όλων των ηλικιών, είναι από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να απομακρυνθούμε από την παραλία σε αυτό το χρονικό διάστημα, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για να καλύψουμε τις ανάγκες του παιδιού και να το προστατεύσουμε από τις καιρικές συνθήκες καθώς, τι και αν είναι καλοκαίρι και είμαστε πλάι στην θάλασσα, ο ήλιος δεν παύει να είναι επικίνδυνος!

Για την προστασία των παιδιών από τον ήλιο ποια είναι τα απαραίτητα προϊόντα που πρέπει να προμηθευτούμε;

Αντηλιακή κρέμα, καπέλο, γυαλιά και το παγουρίνο του παιδιού γεμάτο νερό, είναι τα απολύτως απαραίτητα πράγματα που χρειάζεται ένα παιδί τους καλοκαιρινούς μήνες, ακόμη και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του προς και από τον παιδικό σταθμό, ειδικά όταν έχει να περπατήσει και όχι να μετακινηθεί με αυτοκίνητο.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η τσάντα της μαμάς για την παραλία;

Η τσάντα της μαμάς ή καλύτερα μια τσάντα για το παιδί; Αν έχουμε παιδί από 6 μηνών έως 2 ετών, φροντίζουμε να χουμε 2-3 πάνες, μωρομάντηλα, κρέμα συγκάματος, 2 αλλαξιές ρούχα, 2 μαγιό, καπέλο, γυαλιά (από 1,5 έως 2 ετών), αντηλιακή κρέμα, κρέμα για τσιμπήματα εντόμων και ζωυφίων, τραυμαπλαστ, 2 πετσέτες μπάνιου, νερό και ό,τι μπορεί να καταναλώσει ένα παιδί κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη παραλία. Πιο συγκεκριμένα, όταν τελειώσει το μπάνιο του και κάθεστε στην παραλία με το παιδί σας, καλό θα ήταν να καταναλώσει μερικά φρούτα ή μπισκότα (όχι γεμιστά με σοκολάτες κ.λπ, γιατί η έκθεση τους σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί να τα αλλοιώσει) ώστε να μη νιώθει ιδιαίτερη πείνα και να έχει όρεξη για το κυρίως γεύμα του αργότερα!

Παιχνίδι στη θάλασσα: Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες ιδέες για δημιουργικό παιχνίδι στην παραλία;

Όταν έχουμε βρέφος κάτω τον δυο ετών, σε καμία περίπτωση δεν το αφήνουμε από τα χέρια μας ακόμα κι αν φορά κάποιο σωσίβιο, μπρατσάκια κτλ. Μπορούμε να χαρούμε τη θάλασσα μαζί με το παιδί, λέγοντας τραγούδια, πιτσιλώντας το με το νερό (ελεγχόμενα, κουνώντας χεράκια- ποδαράκια) και κάνοντας το “εικονικές βουτιές”. Όταν είμαστε στην αμμουδιά, τα παιδιά εντυπωσιάζονται με τον ήχο και τα κυκλάκια που σχηματίζονται με το βότσαλο που πέφτει μες τη θάλασσα, οπότε ένα παιχνίδι είναι αυτό, με προσοχή φυσικά μην χτυπήσουμε τους παρευρισκόμενους. Μπορούμε να φτιάχνουμε πύργους με βότσαλα και άμμο, αν έχει μόνο βότσαλα στην παραλία, μπορούμε να τα βάζουμε σε σειρά, να κάνουμε ομαδοποιήσεις τα μικρά και μεγάλα βότσαλα. Όλα αυτά βοηθούν στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας του παιδιού και  στην όξυνση της παρατηρητικότητας του. Σ’ αυτή την ηλικία πρέπει να προσέχουμε την κατάποση άμμου ή βοτσάλων ή οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου που μπορεί να το βλάψει (δυστυχώς, ανάμεσα στα βότσαλα και τα κοχύλια, βρίσκουμε πολλές φορές αποτσίγαρα, φτερά γλάρων και διάφορα σκουπίδια). Τα παιδιά είναι απρόβλεπτα!  Έχοντας άγνοια κινδύνου, ίσως θελήσουν να πετάξουν στον αέρα την άμμο ή τα βότσαλα με μεγάλες πιθανότητες να τραυματιστούν τα ίδια ή οι διπλανοί τους, άρα οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Αν έχουμε παιδί ηλικίας άνω των 2 έως και 5 ετών, έχουμε μεγαλύτερη ποικιλία παιχνιδιών τόσο μέσα όσο και έξω απ το νερό. Μια μπάλα είναι φοβερή επιλογή και μπορούμε να σκαρφιστούμε διάφορα παιχνίδια και να τα προσαρμόσουμε ανάλογα την ηλικία του παιδιού και τον αριθμό των ατόμων που θέλουν να συμμετέχουν στο παιχνίδι! (π.χ έχουμε και άλλα παιδιά στην παρέα μας). Αν έχει άμμο στην παραλία όπου βρισκόμαστε, μπορούμε να ζωγραφίσουμε στην άμμο με τα άκρα μας!

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολύ ωραία παιχνίδια για την παραλία όπως φορτηγά, νερόμυλοι, κουζινικά, τσουγκράνες και φτυάρια με τα οποία τα παιδιά μπορούν να παίξουν μαζί με τους γονείς τους, ώστε οι τελευταίοι να είναι πιο ήσυχοι για το πώς θα τα χρησιμοποιήσουν τα βλαστάρια τους, αφού σε αυτή την ηλικία πλέον τα παιδιά αντιλαμβάνονται τους γονείς τους και μπορούν να ακούν τις συμβουλές τους για ένα ασφαλές και χαρούμενο παιχνίδι!

Υπάρχουν κίνδυνοι για τα παιδιά στην παραλία; Τι θα πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

Ανασταλτικός παράγοντας για το αν θα πάμε στην παραλία, είναι η ώρα που έφαγε το παιδί μας τελευταία φορά. Το παιδί πρέπει να είναι νηστικό τουλάχιστον 2 ώρες! Έχει παρατηρηθεί πως Ευρωπαίοι τουρίστες κυρίως, που δεν έχουν θάλασσα στις χώρες τους, αγνοούν πλήρως αυτό τον κανόνα και πολλές φορές τους βλέπουμε να ταΐζουν τα παιδιά τους ενώ ταυτόχρονα, αυτά μπαινοβγαίνουν στη θάλασσα. Ακόμη, ποτέ δεν αφήνουμε το παιδί να κάθεται απευθείας πάνω στην άμμο ή στην ξαπλώστρα αφού είναι πανεύκολο να κολλήσει κάποιο μικρόβιο ή κάποιο τσιμπούρι, γι’ αυτό πάντα στρώνουμε μια καθαρή πετσέτα. Το πιο σημαντικό όμως, είναι να μην χάνουν οι γονείς την οπτική επαφή με το παιδί τους ούτε στιγμή σε οποιαδήποτε ηλικία. Σαφέστατα και οι γονείς είναι πιο χαλαροί αν το 7χρονο παιδί τους παίζει στην ακροθαλασσιά σε σχέση μ’ έναν γονιό που χει ένα τρίχρονο παιδί, αλλά επειδή ποτέ δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί (μπορεί να έρθει ένα τεράστιο κύμα από κάποιο πλοίο που πέρασε και το παιδί να μην το έχει αντιληφθεί), οι γονείς οφείλουν να μην χάνουν το παιδί τους από τα μάτια τους!

Leave a Reply