Αποενοχοποιούμε το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Αποενοχοποιούμε το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
και πως αυτό μπορεί να γίνει πιο υγιεινό

Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας είναι – και ελπίζουμε να παραμένει πάντα έτσι – πλούσιο σε εδέσματα και ποικιλία φαγητών και γλυκών. Η κατανάλωση φαγητού και γλυκών είναι μεγάλη αυτές τις μέρες και αυτές τις μέρες των γιορτών, πάμε στο αντίθετο άκρο από αυτό που ονομάζουμε υγιεινή διατροφή. Παρόλα αυτά, τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα περιέχουν, ή μπορούν να περιέχουν πλήθος υπερ-τροφών και εκτός της μεγάλης τους νοστιμιάς, να μας προσφέρουν και πλήθος βιταμινών.

Έτσι λοιπόν θα πρέπει να αναφέρουμε πως στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας μπορούμε να βρούμε τις παρακάτω εξαιρετικές τροφές:
ρόδι, είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες. Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Το ρόδι περιέχει υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών.
κάστανα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, και βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης στο αίμα. Έχουν ακόμα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Επιπλέον, τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες Β1 και Β2 που είναι απαραίτητες για την μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού. Τα κάστανα είναι επίσης εξαιρετική πηγή σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, φώσφορου και ψευδάργυρου.
-κράνμπερι, περιέχει σούπερ αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό μας από τον καρκίνο, ενισχύουν την καρδιά και προλαμβάνουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
-σταφίδες, αποτελούν καλή πηγή σιδήρου, καλίου και σεληνίου ενώ παράλληλα περιέχουν βιταμίνη Α και βιταμίνες Β και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Επίσης, σε σταφίδες χωρίς κουκούτσι ανιχνεύθηκαν πέντε φυτοχημικές ουσίες οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική και αντιβακτηριακή δράση.
-κουκουνάρι, όπως πολυβιταμίνες, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος.
-κόκκινο κρασί, χάρη στην αντιοξειδωτική ουσία ρεσβερατρόλη, λειτουργεί προστατευτικά στους νευρώνες του εγκεφάλου. Επίσης, η μέτρια κατανάλωση του, έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς η ρεσβερατρόλη βοηθά στην επιβίωση των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.
-πράσινες σαλάτες, αυξάνουν τις αλκαλικές εφεδρείες του σώματος, έχουν αντιοξειδωτική δράση, προστατεύουν το δέρμα, περιορίζουν τους παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων και ίσως ορισμένων νεοπλασιών. Μειώνουν την απορρόφηση λιπαρών, χοληστερίνης και θερμίδων των φαγητών που συνοδεύουν, ελαττώνουν το γλυκαιμικό δείκτη. Βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου, προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα. Συνεισφέρουν στην ενυδάτωση του οργανισμού και συγχρόνως έχουν ήπια διουρητική δράση.
-λευκό κρέας, είναι το κρέας των πουλερικών (κοτόπουλο, γαλοπούλα) και των ψαριών. Έρευνες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα των λευκών κρεάτων σε κορεσμένα λιπαρά είναι χαμηλότερη από αυτή των κόκκινων. Σε πολλές, μάλιστα, περιπτώσεις μικρότερη είναι και η συνολική περιεκτικότητα σε λίπος. Επιπλέον, τα ψάρια έχουν άλλα λιπαρά, τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία, σε αντίθεση με τα κορεσμένα, έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στη λειτουργία της καρδιάς. Όλα τα κρέατα είναι καλές πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ τα κόκκινα κρέατα είναι πολύ καλές πηγές της μορφής του σιδήρου που είναι εύκολα απορροφήσιμη.

Κακαόδεντρο & Καρπός

Κακαόδεντρο & Καρπός

-σοκολάτα, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα δημοφιλέστερα τρόφιμα αποκτώντας στο πέρασμα του χρόνου ολοένα και περισσότερους ένθερμους θαυμαστές. Προέρχεται από τους σπόρους του κακαόδεντρου, το οποίο είναι ένα αειθαλές δένδρο που φθάνει σε ύψος τα 8 μέτρα και ευδοκιμεί σε τροπικά κλίματα. Η σοκολάτα εμπεριέχει μια πληθώρα ευεργετικών συστατικών. Είναι πλούσια πηγή καλίου και μαγνησίου ενώ περιέχει και μικρές ποσότητες ασβεστίου , χαλκού και ίχνη σιδήρου, καφεΐνης, βιταμίνης Α, Β1, Β2, D και Ε. Τα υψηλά ποσά πρωτεϊνών που περιέχει είναι κυρίως φυτικής προελεύσεως ενώ τα λιπαρά της είναι κυρίως κορεσμένα. Το παράδοξο γεγονός όμως είναι ότι τα κορεσμένα λιπαρά της σοκολάτας δεν φαίνονται να επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης γιατί σύμφωνα με του ερευνητές αντισταθμίζονται από την υψηλή περιεκτικότητα της σε ωφέλιμα για την καρδιά μονοακόερεστα λιπαρά οξέα, όπως το ολεικό οξύ. Επιπλέον το κακάο περιέχει ένα μεγάλο αριθμό ισχυρών αντιοξειδωτικών, πολυφαινολικών ενώσεων, τα φλαβονοειδή.

Όλα τα παραπάνω συστατικά, τα βρίσκουμε εύκολα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας και μπορούμε να πούμε ότι οι ενοχές μας για την υπερκατανάλωση τροφής μπορούν να μετριαστούν.

Και μπορούν οι ενοχές μας αυτές να μην υπάρχουν καθόλου αν ακολουθήσουμε και το ρητό παν μέτρον άριστον όσον αφορά την κατανάλωση φαγητού.

Τρυκ για πιο υγιεινές συνήθειες.

Αν θέλετε να φτιάξετε ένα κοκτέιλ, φτιάξτε το εξής: 3/4 ημίγλυκο κόκκινο κρασί, 1/4 φρέσκο χυμό πορτοκάλι. Μέσα στο μίγμα κόψτε και βάλτε μικρές λεπτές φέτες πορτοκαλιού. Πιείτε το άμεσα, ή αφήστε το για μια μέρα στο ψυγείο να αναμιχτούν καλά όλες οι μυρωδιές.

Πιείτε πριν το τραπέζι ένα ποτήρι νερό για να μειώσει την όρεξή σας και να χορτάσετε πιο γρήγορα.

Αντικαταστήστε το αλάτι με πιπέρι και άλλα μπαχαρικά.

Μετά το φαγητό σας κλείστε με γαλλικό καφέ και αντί για ζάχαρη, βάλτε κανέλλα.

Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά.

Leave a Reply