ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΜΑΜΑ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΜΑΜΑ

Ανακοινώσατε στο φιλικό σας και οικογενειακό σας κύκλο πως είστε έγκυος και οι συμβουλές για το τι θα κάνετε από δω και πέρα πέφτουν βροχή;
Και εσείς το μόνο που θέλετε είναι να έχετε μια σωστή εγκυμοσύνη και να αποφύγετε τα “μοιραία” λάθη για το μέλλον του παιδιού που έχετε μέσα σας.
Θα κάνουμε λοιπόν μια προσπάθεια να απαντήσουμε στα ερωτήματά σας αυτά στις παρακάτω γραμμές, τώρα που είστε μια μελλουσα μαμα.

Ίσως το πρώτο ερώτημα που σας απασχολεί είναι το «Καισαρική τομή ή φυσιολογικός τοκετός;»

Είναι ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν πολλές μέλλουσες μαμάδες. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχει πολύ υψηλά ποσοστά γεννήσεων με την μέθοδο της καισαρικής (περίπου 25%-30%). Όπως λέει και το όνομά του, ο φυσιολογικός τοκετός είναι αυτός που είναι το “φυσιολογικό” και πρέπει να προτιμάται όταν υπάρχει η δυνατότητα και οι συνθήκες το επιτρέπουν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση της υγείας σας, η ηλικία καθώς και διάφοροι άλλοι παράγοντες, καθιστούν την καισαρική ως την μόνη εναλλακτική μέθοδο.
Ποιοί είναι οι παράγοντες που η καισαρική προτιμάται;
-Όταν το μωρό “έρχεται” με τα πόδια.
-Όταν το μωρό κατεβαίνει με το πρόσωπο.
-Όταν το μωρό είναι σε εγκάρσια ή λοξή θέση.
-Όταν υπάρχει πρόπτωση ομφάλιου λώρου
-Όταν υπάρχει δυσαναλογία μωρού και λεκάνης της μητέρας
-Όταν υπάρχει έρπητας γεννητικών οργάνων για να μην μολυνθεί το μωρό
-Αν η μητέρα έχει αφαιρέσει ινομυώματα.
-Όταν περιμένετε δίδυμα
-Όταν η έγκυος είναι μεγάλης ηλικίας
-Όταν έχει προηγηθεί τοκετός με καισαρική
-Όταν η γυναίκα έχει προβλήματα υγείας
Οπότε το θέμα αυτό θα πρέπει καταρχήν να συζητήσετε με τον γιατρό σας που γνωρίζει ακριβώς την περίπτωσή σας, ο οποίος και θα σας καθοδηγήσει στην σωστή απόφαση με βάση τις συνθήκες.

Μπορώ να συνεχίσω να καπνίζω;

Δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά εδώ, αφού τις βλαβερές συνέπειες του καπνού τις γνωρίζεται πολύ καλά. Στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να σταματήσετε το κάπνισμα ή αν δεν γίνεται αλλιώς να μειώσετέ δραματικά τον αριθμό των τσιγάρων βελτιώνοντας ταυτόχρονα την διατροφή σας. Ιδανικά αυτό θα πρέπει να το κάνετε 4 μήνες νωρίτερα και εσείς και ο άντρας σας, αν προγραμματίζετε κάποια εγκυμοσύνη.

Εγκυμοσύνη και γυμναστική

Αν συμφωνεί ο γιατρός σας που ξέρει την ακριβή κατάσταση της υγείας σας, δεν υπάρχει λόγος να σταματήσετε την άσκησή σας, αρκεί να βγάλετε με την βοήθεια του γυμναστή σας ένα σωστό πρόγραμμα γυμναστικής για την περίπτωσή σας. Ιδανική άσκηση θεωρείται το κολύμπι και η γιόγκα. Να θυμάστε πως ειδικά τους πρώτους τρεις μήνες οι πιθανότητες αποβολής είναι ιδιαίτερα αυξημένες, οπότε θα πρέπει να λειτουργήσετε αναλόγως.

Πειράζει η χρήση υπολογιστή;

Αν εργάζεστε με ηλεκτρονικό υπολογιστή, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πιθανή βλαβερή επιρροή στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Μπορώ να εργάζομαι;

Ισχύει ότι και για την άσκηση, αν δεν υπάρχει κάποια επιπλοκή μπορείτε να εργαζόσαστε κανονικά, αποφεύγοντας τις εργασίες που σας καταπονούν ιδιαίτερα. Ισχύει επίσης πως πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή όπως αναφέραμε και παραπάνω, στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Τι κάνω με τις λιγούρες της εγκυμοσύνης;

Ένας γενικός κανόνας είναι πως πρέπει να έχετε μια σωστή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και σίδηρο, ώστε οι λιγούρες αυτές να σας επηρεάζουν λιγότερο. Από και πέρα “ακούστε” το σώμα σας και φάτε αυτό που έχετε πραγματική ανάγκη, αποφεύγοντας να τρώτε για δύο.

Μπορώ να παίρνω φάρμακα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Δεν θα πρέπει να παίρνετε κανένα φάρμακο χωρίς να σας το δώσει ο γιατρός που σας παρακολουθεί. Και όταν λέμε κανένα, εννοούμε από τα πιο απλά, πχ Depon ή Panadol κλπ. Ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο που το έμβρυο είναι μικρό, κάθε ξένη ουσία αποτελεί απειλή για αυτό. Αν χρειαστεί να πάρετε κάποιο φάρμακο, αυτό πρέπει να γίνει κατόπιν συνεννοήσεως με τον γιατρό σας που θα αξιολογήσει τα πιθανά ωφέλη και τις πιθανές συνέπειες που θα έχετε από την λήψη του.

Μπορώ να παίρνω συμπληρώματα διατροφής κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ισχύει και εδώ περίπου ότι και για τα φάρμακα, δηλαδή αυτό θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό σας. Μόνο που στην περίπτωση των συμπληρωμάτων διατροφής, αυτά σε κάποιες περιπτώσεις προτείνονται να τα πάρετε αφού ο οργανισμός σας ίσως τα έχει ανάγκη (πχ σίδηρος, ασβέστιο ή Φυλλικό οξύ).
Επίσης ιδιαίτερη σημασία δίνεται πλέον στην πρόσληψη Ωμέγα3 λιπαρών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά DHA, αφού έχει αποδειχθεί πως βοηθά το έμβρυο στην ανάπτυξη της όρασης, της νοημοσύνης, της συγκέντρωσης, των αντανακλαστικών και του ανοσοποιητικού συστήματός του.

Leave a Reply