Επιχείλιος Έρπης: Ο ανεπιθύμητος και επίμονος επισκέπτης

Επιχείλιος Έρπης

Επιχείλιος Έρπης: Ο ανεπιθύμητος και επίμονος επισκέπτης

Ο επιχείλιος έρπης είναι μια ιογενής λοίμωξη, η οποία προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα και μεταδίδεται κυρίως με το σάλιο, μετά από επαφή με την μολυσμένη περιοχή, όπως για παράδειγμα με το φιλί. Ακόμη κι ένα λανθασμένο άγγιγμα στην πάσχουσα περιοχή είναι ικανό να μεταφέρει τον ιό σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Από τη στιγμή που θα μεταδοθεί ο ιός για πρώτη φορά, η λοίμωξη παραμένει εφ’ όρου ζωής και ο ιός βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση και μπορεί να αναζωπυρωθεί υπό τις «κατάλληλες συνθήκες», όταν η άμυνα του οργανισμού μας εξασθενήσει, όπως για παράδειγμα σε περιόδους έντονου στρες ή κατά τη διάρκεια μιας ίωσης.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες έως και μία εβδομάδα μετά την αρχική μόλυνση και χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα 7-10 ημερών  μέχρι την πλήρη εξάλειψή τους. Ο επιχείλιος έρπης εκδηλώνεται σαν μια μικρή φυσαλίδα με διαυγές κιτρινωπό υγρό είτε μεμονωμένα είτε σε μικρές ομάδες στην περιοχή των χειλιών  ή κοντά σε αυτά και γρήγορα εξελίσσεται σε έλκος προκαλώντας ερυθρότητα, κνησμό και πόνο.

Επιχείλιος Έρπης

Επιχείλιος Έρπης

Η αντιμετώπιση

Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία η οποία να εκριζώνει τον ιό από τον οργανισμό μας. Η αγωγή που προτείνεται έχει ως στόχο να ανακουφίσει τον πάσχοντα από τον πόνο και το αίσθημα καύσου. Η έγκαιρη όμως λήψη της κατάλληλης αγωγής μειώνει σε σημαντικό βαθμό τις επώδυνες παρενέργειες της λοίμωξης και εξασφαλίζει την προστασία του ασθενούς από τις επιπλοκές της.

Για να αντιμετωπιστεί σωστά,  αρχικά στο στάδιο των φυσαλίδων, πρέπει να χρησιμοποιηθεί γάζα εμποτισμένη με λευκό οινόπνευμα πάνω στην πάσχουσα περιοχή περίπου 3 με 4 φορές την ημέρα. Το οινόπνευμα συμβάλλει στην αφυδάτωση του έρπητα, επιταχύνοντας τη διαδικασία επούλωσης. Εξίσου δραστική είναι και η τοπική χρήση γέλης πυριτίου, η οποία δεσμεύει τις εκκρίσεις τις μολυσμένης περιοχής.

Για το αισθητικό πρόβλημα που συνεπάγεται ο έρπητας, το οποίο συχνά επιβαρύνει την ψυχολογία του πάσχοντος συστήνεται η χρήση ειδικών τοπικών επιθεμάτων, τα οποία καλύπτουν τις αντιαισθητικές  φυσαλίδες, προστατεύοντας παράλληλα την μολυσμένη περιοχή.

Επίσης, τα συμπληρώματα με ελεύθερη μορφή λυσίνη έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικά στον έλεγχο του έρπητα σε συνδυασμό με μια δίαιτα πλούσια σε λυσίνη και χαμηλή περιεκτικότητα σε αργινίνη. Μελέτες καλλιέργειας ιστών έχουν δείξει μια ευεργετική επίδραση στην αντιγραφή του ιού, όταν το αμινοξύ της αργινίνης αντικατασταθεί με της λυσίνης και καταστέλλεται ο  πολλαπλασιασμός των ιών και αναστέλλεται η κυτταροπαθογονικότητα του ιού του απλού έρπητα.

Η L-Λυσίνη φαίνεται να είναι ένας αποτελεσματικός παράγοντας για τη μείωση του χρόνου εμφάνισης, της σοβαρότητας και της θεραπείας για την υποτροπιάζουσα λοίμωξη από τον ιό του απλού έρπητα.

Δεν είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα

Αν ο πάσχων δεν  είναι προσεκτικός και αγνοήσει τη σωστή φροντίδα της πληγείσας περιοχής διατρέχει σημαντικούς κινδύνους, καθώς ο ιός μπορεί να  μεταδοθεί και στα μάτια προκαλώντας κερατοεπιπεφυκίτιδα, μπορεί να προκαλέσει κι άλλες δερματοπάθειες όπως ερπητικό έκζεμα, πολύμορφο ερύθημα, αλλά και να μεταδοθεί στη γεννητική περιοχή με το στοματικό σεξ.

Leave a Reply