Αποσμητικά Σώματος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ασφαλή αντιμετώπιση της κακοσμίας

Αποσμητικά Σώματος

Αποσμητικά Σώματος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ασφαλή αντιμετώπιση της κακοσμίας

Τα «deodorant», «antiperspirant» ή κατά το ελληνικότερον αποσμητικά, αποτελούν ένα καθημερινό βοήθημα στην ρουτίνα της περιποίησης του σώματός μας, προλαμβάνοντας τις δυσάρεστες επιπτώσεις της κακοσμίας που προκαλεί η έντονη εφίδρωση. Η εφίδρωση ή «διαπνοή» όπως την αποκαλούν οι ειδικοί είναι μία φυσιολογική και απαραίτητη λειτουργία του δέρματος για την ρύθμιση της θερμοκρασίας του οργανισμού μας.

Σε σημεία όμως του σώματος όπως οι μασχάλες, όπου ο ιδρώτας εγκλωβίζεται και υπάρχει σχετική υγρασία, είναι ευκολότερο να αναπτυχθούν βακτήρια, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία οσμών που είναι  συχνά έντονες και επίμονες. Τα αποσμητικά μας προφυλάσσουν από την κακοσμία του ιδρώτα και τις δυσάρεστες επιπτώσεις της στην κοινωνική μας ζωή.

Στα ράφια των φαρμακείων και των καταστημάτων καλλυντικών υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από αποσμητικά, τα οποία όμως δεν έχουν ούτε την ίδια μορφή ούτε και την ίδια σύσταση. Ένας πρώτος σημαντικός διαχωρισμός των προϊόντων αυτών είναι η κατηγοριοποίησή τους σε «deodorant» και «antiperspirant». Τα «deodorant» δεν εμποδίζουν την έκκριση του ιδρώτα, αλλά αποτρέπουν την κακοσμία, στηριζόμενα στην αντι-μικροβιακή τους δράση, έχοντας ως βασικό συστατικό τους το οινόπνευμα. Από την άλλη πλευρά τα «antiperspirant» θα έπρεπε ορθότερα να χαρακτηρίζονται ως ανθιδρωτικά και όχι ως αποσμητικά, καθώς περιλαμβάνουν ουσίες οι οποίες δημιουργούν ένα αόρατο «φιλμ» πάνω στους ιδρωτοποιούς αδένες, μειώνοντας έτσι την εφίδρωση. Με άλλα λόγια, η πρώτη κατηγορία καταπολεμά την οσμή, ενώ η δεύτερη την προλαμβάνει, σταματώντας εν μέρει την εφίδρωση.

Όσον αφορά στη μορφή τους, τα αποσμητικά διατίθενται σε σπρέι, σε roll on, sticks ή σε κρέμες, με τις δύο πρώτες μορφές να είναι κυρίως διαδεδομένες στην αγορά. Παράλληλα, υπάρχουν αποσμητικά με έντονο άρωμα ή αποσμητικά χωρίς άρωμα.  Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν αποσμητικά χωρίς άρωμα ή αυτά που περιέχουν ήπιο, υποαλλεργικό άρωμα, για την αποφυγή τυχόν ερεθισμών.

Κατά καιρούς οι κίνδυνοι τοξικότητας των αποσμητικών εξαιτίας της χημικής του σύστασης έχουν απασχολήσει τους ειδικούς με πληθώρα ερευνών να έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Μολονότι τα περισσότερα αποσμητικά περιέχουν αλουμίνιο, parabens και προπυλενογλυκόλη, χημικές ουσίες που σίγουρα δεν είναι ιδιαίτερα φιλικές με τον οργανισμό μας, δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια έρευνα που να ενοχοποιεί ευθέως τις ουσίες αυτές για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Οι ειδικοί πάντως συνιστούν να χρησιμοποιούμε πιο «φυσικά» αποσμητικά, τα οποία είναι απαλλαγμένα από αυτές τις ουσίες (paraben και άλατα αλουμινίου), τα οποία δεν υστερούν σε τίποτα σε προστασία και αποτελεσματικότητα από την κακοσμία.

Μερικά από τα καλύτερα και πιο ασφαλή αποσμητικά της αγοράς που επιλέξαμε για εσάς είναι τα ακόλουθα:

KloraneAπαλό αποσμητικό με λευκή αλθέα: Aποσμητικό 24ωρης αποτελεσματικότητας με λευκή αλθέα poy εξουδετερώνει αποτελεσματικά τις σωματικές οσμές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η σύνθεσή του χωρίς άλατα αλουμινίου, σέβεται τη φυσική διαδικασία εφίδρωσης, αφήνοντας την επιδερμίδα απαλή και ελαφρά αρωματισμένη.

Froika Σειρά Αποσμητικών Σώματος για Άντρες και για Γυναίκες: βασισμένα στην καινοτόμο δράση βιολογικών παραγόντων, που εξουδετερώνουν τις σωματικές οσμές, μετατρέποντας με φυσικό τρόπο τις οσμηρές ουσίες σε άοσμες.

BEKRA® Mineral Deo-Αποσμητικός ΚρύσταλλοςΦυσικός αποσμητικός κρύσταλλος. Δρα κατά των βακτηριδίων στην επιφάνεια του δέρματος χωρίς να απορροφάται και έτσι αποτρέπει αποτελεσματικά την κακοσμία χωρίς να αναστέλλει την ευεργετική για τον οργανισμό διαδικασία της εφίδρωσης καθώς δεν μπλοκάρει τους πόρους.

Macrovita Φυσικοί Αποσμητικοί Κρύσταλλοι: Οικολογικοί Κρύσταλλοι από την Macrovita,  με διακριτικά αρώματα. Δρουν αποτελεσματικά στα βακτηρίδια που ευθύνονται για τις δυσάρεστες σωματικές οσμές, χωρίς να μπλοκάρει τους σμηγματογόνους αδένες, ενώ προσφέρει αποδεδειγμένη 24ωρη αποτελεσματικότητα και προστασία, αφήνοντας την επιδερμίδα φρέσκια.
Χωρίς άλατα αλουμινίου, paraben και αλκοόλη, είναι απόλυτα ασφαλές για το δέρμα.

ΑveneSoin Deodorant Regulateur Roll On: Αποτελεσματικότητα και αίσθηση δροσιάς που διαρκούν, χάρη στην προοδευτική απελευθέρωση του αποσμητικού δραστικού παράγοντα από τους σφαιρουλίτες. Χωρίς άλατα αλουμινίου, χωρίς οινόπνευμα, χωρίς συντηρητικά, προσφέρει υψηλή προστασία, χωρίς ερεθισμούς.

VICHY 24ωρη αποσμητική φροντίδα χωρίς άλατα αλουμινίου-stick: Πραγματική, 24ωρη αποτελεσματική αποσμητική προστασία από την κακοσμία. Χωρίς οινόπνευμα και άλατα αλουμινίου, η επιδερμίδα έχει τη φροντίδα και άνεση που της αξίζει. Ταιριάζει ακόμα και στις ευαίσθητες επιδερμίδες.

La Roche Posay -24hrDeo Physio Bille Rollon: 24ωρη αποτελεσματικότητα κατά της υγρασίας και της οσμής, χάρη στην ειδική σύστασή του με εξαιρετικά απορροφητικό περλίτη.  Χωρίς άλατα αλουμινίου, χωρίς οινόπνευμα, χωρίς paraben, προσφέρει εγγυημένο αποτέλεσμα και βέλτιστη ανοχή.

Leave a Reply