«Εξπρές αδυνάτισμα: Μύθος ή αλήθεια;» Συνέντευξη με την Διατροφολόγο Μαλβίνα Γεωργακά

αδυνατισμα εξπρες

«Εξπρές αδυνάτισμα: Μύθος ή αλήθεια;»

«Τέλειο σώμα σε δέκα ημέρες», «Χάστε τα περιττά κιλά πριν από το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων», είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους που κατακλύζουν τα γυναικεία sites και περιοδικά αυτή την περίοδο και αντικατοπτρίζουν την διαχρονική επιθυμία των γυναικών να είναι απαστράπτουσες τις ημέρες των εορτών. Μπορούν όμως οι «δίαιτες εξπρές» να εκπληρώσουν αυτό που υπόσχονται; Κι αν ναι, πόσο εύκολο είναι να συντηρήσουμε αυτό το αποτέλεσμα; Κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας; Το blog μας έχει την χαρά να φιλοξενεί την Βιολόγο & Σύμβουλο Διατροφής, κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κλινική Διατροφή & Διαιτολογία από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, κα. Μαλβίνα Γεωργακά, η οποία μας δίνει απαντήσεις σε όλες τις απορίες μας γύρω από το «εξπρές αδυνάτισμα».

Κυρία Γεωργακά, λίγο πριν τις γιορτές οι περισσότερες γυναίκες επιδίδονται σε «δίαιτες εξπρές», προκειμένου να αναδείξουν τον καλύτερο εαυτό τους μέσα στο χριστουγεννιάτικο φόρεμά τους. Πόσο αποτελεσματικές είναι στην πραγματικότητα αυτές οι δίαιτες και πόσο επιζήμιες μπορούν να αποβούν για την υγεία μας;

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η προσέγγιση της απώλειας κιλών μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα είναι ιδιαίτερου σκοπού και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί τον κανόνα. Αν κάποιος επιθυμεί να χάσει βάρος, είναι καλό να μπαίνει στη διαδικασία σωστής διατροφής από νωρίς. Ωστόσο, όταν λέμε «εξπρές δίαιτα» για να χάσουμε γρήγορα κιλά, εννοούμε υποθερμιδική δίαιτα. Οι υποθερμιδικές δίαιτες συστήνονται από τους ειδικούς σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, καθώς εξυπηρετούν τον στόχο της γρήγορης απώλειας κιλών και πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι είναι μικρής διάρκειας. Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται για μεγάλης διάρκειας δίαιτες δεν ενέχουν κινδύνους για την υγεία, οπότε μπορούμε να τις εφαρμόσουμε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα 10-15 ημερών, ανάλογα με το πόσο υποθερμιδικές είναι και τη σύστασή τους. Αυτό που πρέπει να αποφεύγεται στις δίαιτες είναι οι μονοφαγίες, η παράλειψη γευμάτων ή το να μένουμε νηστικοί. Πρόκειται για αντιδεολογικές και αντιεπιστημονικές πρακτικές που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και επιβαρύνουν τον οργανισμό.

Ακολουθώντας μια υποθερμιδική δίαιτα στην ουσία προσπαθούμε να πάρουμε από τα λίπη, τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες το ποσοστό που χρειάζεται ο οργανισμός μας, αλλά σε λιγότερες θερμίδες. Άρα, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα διαιτολόγιο που να μας βοηθήσει να χάσουμε γρήγορα και με υγιεινό τρόπο κιλά. Μπορούμε να απολέσουμε μέχρι και πέντε κιλά σε διάστημα 10-15 ημερών, αν είμαστε πιστοί, πειθαρχημένοι και με στόχο.

Πόσο εύκολο είναι να διατηρήσουμε τα κιλά που χάσαμε, μόλις σταματήσουμε τη δίαιτα;

Οι υποθερμιδικές δίαιτες δεν μας εξασφαλίζουν ότι θα διατηρήσουμε τα κιλά που χάσαμε, γιατί στην ουσία έχουμε βάλει σε μια διαδικασία τον οργανισμό μας να χάνει μυς, υγρά και λίπος, τα οποία δεν θα τα έχανε αν ακολουθούσαμε ένα φυσιολογικό ρυθμό απώλειας κιλών.

Εμείς στοχεύουμε στις δίαιτες να χάνουμε λίπος, να διατηρούμε την μυϊκή μας μάζα, να παραμένει ο οργανισμός μας ενυδατωμένος και να χάνουμε το υπερβάλλον βάρος που στην ουσία είναι το περιττό λίπος. Οπότε χάνοντας κιλά γρήγορα είτε γιατί θέλουμε να φορέσουμε ένα φόρεμα, είτε γιατί παντρευόμαστε, είναι δύσκολο να τα διατηρήσουμε αν δεν ακολουθήσουμε έναν παρόμοιο ρυθμό, όχι απαραίτητα υποθερμιδικό, αλλά σίγουρα θα πρέπει να ελέγχουμε τις θερμίδες μας για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το αποτέλεσμα και να το επεκτείνουμε.

Ποιος είναι ο ενδεδειγμένος ρυθμός απώλειας βάρους ανά εβδομάδα κατά μέσο όρο;

Η σωστή απώλεια βάρους βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σύμφωνα με τις συστάσεις όλων των μεγάλων εταιρειών υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι έως δύο κιλά. Βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε ότι το πρώτο διάστημα ο ρυθμός απώλειας βάρους είναι μεγαλύτερος, μπορούμε να χάνουμε 1-1,5 κιλό την εβδομάδα και μετά από κάποιο διάστημα ο ρυθμός απώλειας βάρους να κυμαίνεται από 0,5-1 κιλό την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει ούτε να αποθαρρυνόμαστε ούτε και να επαναπαυόμαστε. Πρέπει να συνεχίζουμε με πειθαρχία το πρόγραμμά μας.

Ποιος είναι ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής στην προσπάθεια απώλειας βάρους;

Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν συνεπικουρικό ρόλο. Όταν κάποιος κάνει διατροφή και ακολουθεί ένα συγκεκριμένο, διατεταγμένο διατροφολόγιο, το οποίο είναι προτιμότερο να συστήνεται από κάποιον ειδικό, μπορεί με τα συμπληρώματα διατροφής να έχει επιπλέον σωρευτικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, υπάρχει μια κατηγορία συμπληρωμάτων διατροφής για ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με συγκεκριμένες ανεπάρκειες. Υπάρχουν άτομα που δεν τρώνε κρέας και θα πρέπει να εισάγουν στο διατροφολόγιό τους συμπληρώματα πρωτεΐνης. Άτομα με ανεπάρκεια βιταμινών πρέπει να παίρνουν βιταμίνες. Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι όσον αφορά στην απώλεια κιλών, τα συμπληρώματα διατροφής από μόνα τους, όταν δεν συνδυάζονται με διατροφή, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Κλείνοντας αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση, θα ήθελα να μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας κάποιες συμβουλές ώστε και να μην στερηθούμε μερικές από τις «διατροφικές αμαρτίες» των ημερών, αλλά και να μην πάρουμε κιλά.

Κατ’ αρχάς πέρα από τις τρεις-τέσσερις ημέρες των εορτών που δεν χρειάζεται να στερηθούμε τίποτα από το γιορτινό τραπέζι μπορούμε όλο το προηγούμενο διάστημα να φροντίσουμε ώστε το καθημερινό μας φαγητό να περιέχει μικρότερες ποσότητες λιπαρών, αλατιού και ζάχαρης. Με αυτές τις απλές κινήσεις μπορούμε να εξασφαλίσουμε έως και 500 θερμίδες λιγότερες στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Από εκεί και πέρα όταν βγαίνουμε έξω μπορούμε να «επενδύσουμε» σε πιο υγιεινές επιλογές. Πείτε «ναι» στις σαλάτες με ψητό κρέας και αποφύγετε το ψωμί και τα σφολιατοειδή. Επίσης μπορούμε να απολαύσουμε το αγαπημένο μας γλυκό, αλλά να αποφύγουμε τα τσιμπολογήματα που τα ευνοεί το κλίμα των επισκέψεων των ημερών. Αν επικεντρωθούμε στα τρία βασικά μας γεύματα και περιορίσουμε τα τσιμπολογήματα δεν θα πάρουμε τις θερμίδες που θα παίρναμε αν δεν προσέχαμε. Αυτές τις μέρες όλοι απολαμβάνουμε το φαγητό συντροφιά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, το «κλειδί» είναι να μην πάρουμε θερμίδες που δεν έχουμε υπολογίσει. Οπότε να θυμάστε ότι κάθε τσιμπολόγημα συνεπάγεται έξτρα θερμίδες!

Leave a Reply