Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Όταν η κούραση επιμένει

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Όταν η κούραση επιμένει

Σε όλους μας έχει συμβεί σε περιόδους έντονου εργασιακού φόρτου να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε κουρασμένοι. Η κούραση αυτή όμως εξαλείφεται μετά από λίγες μέρες καλού ύπνου και μόλις οι ρυθμοί της καθημερινότητας επιστρέψουν στα φυσιολογικά επίπεδα. Τι συμβαίνει όμως όταν κάποιος αισθάνεται κουρασμένος από την αρχή μέχρι το πέρας της ημέρας για μεγάλο χρονικό διάστημα; Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εξετάσει αν πάσχει από το πολυσυζητημένο και αμφισβητούμενο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (chronic fatigue syndrome).

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων, το οποίο επηρεάζει σημαντικά την παραγωγικότητα του πάσχοντας, οδηγώντας σε σωματική και ψυχική εξάντληση. Το γεγονός ότι τα συμπτώματά του είναι ποικίλα και μάλλον ασαφή έχει οδηγήσει σε μεγάλη διαμάχη σχετικά με το αν όντως υφίσταται ή πρόκειται για προϊόν φαντασίας των ασθενών. Μάλιστα, κάποιοι το αποκαλούν η «αόρατη νόσος» ή εγκεφαλομυελίτιδα.

Αόρατη Νόσος

Αόρατη Νόσος

Ποια είναι τα συμπτώματα

Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι η μεγάλη και επίμονη κούραση (για περισσότερο από 6 μήνες) η οποία επιδεινώνεται με κάθε φυσική ή πνευματική δραστηριότητα και δεν υποχωρεί με ξεκούραση ή ύπνο. Ο πάσχων είναι πιθανό να αισθάνεται ανεξήγητους πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις (χωρίς να υπάρχει κάποια ρευματολογική ασθένεια), πονοκεφάλους, μπορεί να εμφανίζει μειωμένη μνήμη και αδυναμία συγκέντρωσης. Επιπλέον, κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν ζάλη, ναυτία, μόνιμο βήχα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ξηροστομία, ξηρά μάτια, απώλεια βάρους και κατάθλιψη.

Δυστυχώς, η διάγνωση γίνεται διά της ατόπου απαγωγής και γι’ αυτό αν κάποιος υποψιάζεται ότι πάσχει από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης θα πρέπει να υποβληθεί σε αιματολογικές εξετάσεις, ώστε να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που εμφανίζουν παρόμοια συμπτωματολογία (αναιμία, προβλήματα θυρεοειδούς, συκωτιού, καρδιολογικά προβλήματα). Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης επηρεάζει όλες τις ηλικίες και αφορά κυρίως ανθρώπους με πολλές υποχρεώσεις, αν και φαίνεται να προτιμά περισσότερο τις γυναίκες.

Αιτίες

Οι αιτίες του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης είναι άγνωστες. Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες, οι οποίες όμως καταρρίπτονται. Εκτιμάται ότι οφείλεται τόσο σε σωματικούς όσο και ψυχολογικούς παράγοντες. Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτοµα µε το συγκεκριμένο σύνδρομο εμφανίζουν ανοσολογικές διαταραχές, και νευροβιολογικές ανωμαλίες. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το σύνδρομο οφειλόταν σε έναν μη αναγνωρισμένο ακόμη ιό, ενώ πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μπορεί να έχουμε να κάνουμε με αυτοάνοσο νόσημα.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση αντιμετώπισης. Οι γιατροί βασίζονται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ανάλογα λοιπόν με τα συμπτώματα μπορούν να χορηγηθούν φάρμακα ή βοηθήματα για τον πόνο, την αϋπνία ή την κατάθλιψη. Σε ορισμένες περιπτώσεις η παράλληλη ψυχολογική υποστήριξη και ψυχιατρική θεραπεία είναι απαραίτητες. Τέλος, η σωστή διατροφή και η άσκηση θεωρείται ότι συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της εικόνας του ασθενούς.

Για την ενίσχυση της διατροφής και την εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων ενέργειας προτείνονται τα ακόλουθα συμπληρώματα:

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν την εγκεφαλική λειτουργία και ανεβάζουν τη διάθεση,

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και μας χαρίζουν ενέργεια και

Το Συνένζυµο Q10: Έχει αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού.

Η καλύτερη όμως «ένεση ενέργειας» είναι να βρίσκουμε χρόνο για τον εαυτό μας και να κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν και μας φτιάχνουν τη διάθεση: Έτσι την επόμενη φορά που θα νιώσετε κουρασμένοι, απολαύστε μια βόλτα στον ήλιο, πιείτε καφέ με τους φίλους σας ή κανονίστε μια κοντινή απόδραση. «Γεμίστε μπαταρίες» μέσα από όμορφες στιγμές και με θετική σκέψη αντιμετωπίστε την καθημερινότητα!

Leave a Reply