Ταπεινό χαμομηλάκι

tapeino-xamomilaki

Ταπεινό χαμομηλάκι

Το Χαμομήλι είναι η κοινή ονομασία για πολλά ποώδη φυτά που ανήκουν στην οικογένεια Αστεροειδή. Στην οικογένεια αυτή περιλαμβάνονται περί τα 70 είδη. Το πιο δημοφιλές είδος είναι το χαμομήλι, ή Matricaria chamomilla.

Στο κοινό χαμομήλι, τα άνθη μοιάζουν πολύ με αυτά της μαργαρίτας και το ύψος του φθάνει ως 60 εκ.. Το όνομα του σημαίνει μήλο που είναι κάτω στο έδαφος – χάμω – μήλο. Είναι φυτό μονοετές, ζει ένα χρόνο. Είναι αρωματικό και φαρμακευτικό, έχει λείο βλαστό και είναι πολύκλαδο. Ευδοκιμεί σε εδάφη ασβεστούχα ουδέτερα ή ελαφρώς αλκαλικά και θέλει ζέστη και ήλιο.

Ταπεινό σε εμφάνιση, αλλά με πολύ σημαντικές ιδιότητες, θεωρείται από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά. Από την αρχαιότητα άλλωστε, εκμεταλλεύονταν τις πολύτιμες και καταπραϋντικές του ιδιότητες. Σύγχρονες έρευνες επαληθεύουν την χρησιμότητα του χαμομηλιού ως φάρμακο σε ένα ευρύτατο φάσμα παθήσεων. Το χαμομήλι έχει ηρεμιστικές, τονωτικές αλλά και αντισηπτικές και εντομοκτόνες ιδιότητες. Δρα επίσης κατά των αερίων των εντέρων. Με απόσταξη των ανθέων λαμβάνεται πολύτιμο αιθέριο έλαιο. Από τα άνθη του χαμομηλιού κατασκευάζεται τo ομώνυμο αφέψημα (τσάι χαμομηλιού). Επίσης, εκχυλίσματα χαμομηλιού χρησιμοποιούνται σε διάφορα καλλυντικά ή σαμπουάν.

 

Το χαμομήλι έχει ηρεμιστικές, τονωτικές αλλά και αντισηπτικές ιδιότητες.

Το χαμομήλι έχει ηρεμιστικές, τονωτικές αλλά και αντισηπτικές ιδιότητες.

 

Αναλυτικά τα ωφέλη του:

-αντισπασμωδικό, κατά της δυσμηνόρροιας, ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου και από το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, σε περιπτώσεις γυναικολογικών προβλημάτων, όπως κράμπες περιόδου, το χαμομήλι μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο.

-κατά της κολπίτιδας, γίνονται πλύσεις με χαμομήλι και μπορούν να ανακουφίζουν την κατάσταση, ενώ κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα με κύριο συστατικό το χαμομήλι για τον λόγο αυτό (βλέπε FREZYDERM INTIM VAGINAL DOUCHE CHAMOMILE 150ML και Intermed EVA DOUCHE Chamomile pH 4.2 147 ml).

-κατά του κρυολογήματος, απολυμαντικό, τονώνει το ανοσοποιητικό. Έχει αποδειχτεί ότι το χαμομήλι έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία με τη σειρά τους βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ακόμη, όμως, κι αν αρρωστήσουμε με γρίπη ή συνάχι, η εισπνοή ατμού από το εκχύλισμα του χαμομηλιού μπορεί να καταπραΰνει το κρύωμά μας και να μειώσει την καταρροή.

-κατά των κολικών, κατά της δυσκοιλιότητας (βλέπε MILUPA ΡΟΦΗΜΑ ΧΑΜΟΜΗΛΙΟΥ), μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά των κολικών πόνων των νηπίων.

-το τσάϊ χαμομηλιού μπορεί να λειτουργήσει σαν τονωτικό, χωνευτικό, κατά της κράμπας του στομάχου, της δυσπεψίας και των μετεωρισμών.

-κατά του υστερισμού και των νευρικών πονοκεφάλων. Μπορείτε να ανακόψετε την αυξανόμενη πορεία ενός πονοκεφάλου ή μιας ημικρανίας, πίνοντας λίγο αφέψημα χαμομηλιού, το οποίο θα σας ανακουφίσει πριν ο πόνος γίνει χειρότερος.

 

Το χαμομήλι έχει χρησιμοποιηθεί σαν συστατικό σε πολλά προϊόντα για την καλλυντική περιποίηση των μαλλιών.

Το χαμομήλι έχει χρησιμοποιηθεί σαν συστατικό σε πολλά προϊόντα για την καλλυντική περιποίηση των μαλλιών.

 

-το χαμομήλι όχι μόνο χαλαρώνει, αλλά μειώνει σημαντικά το άγχος και την κατάθλιψη, έχει την ικανότητά να ηρεμεί τα νεύρα και να ανακουφίζει την ψυχική διέγερση.

-είναι αντισηπτικό και καταπραϋντικό των ερεθισμών του δέρματος, για την ακμή, το έκζεμα, τις φλεγμονές, τα εγκαύματα και για τις αλλεργίες των ματιών – το βρίσκουμε σαν συστατικό σε κολλύρια για τα μάτια (Intermed Optonic Οφθαλμικές Σταγόνες), σαν συστατικό σε κρέμες και προϊόντα για τα μαλλιά (βλέπε Klorane με εκχύλισμα χαμομηλιού).

Leave a Reply