ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΘΡΟΜΒΟΦΙΛΙΑ

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΘΡΟΜΒΟΦΙΛΙΑ

Τι είναι θρομβοφιλία;

Η θρομβοφιλία με απλά λόγια είναι η κατάσταση υπερπηκτικότητας του αίματος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θρόμβοι, οι οποίοι θεωρούνται επικίνδυνοι γιατί μπορούν να φράξουν μερικώς ή ολικώς ένα αιμοφόρο αγγείο. Υπάρχουν δυο τύποι θρομβοφιλίας, η συγγενής και η επίκτητη. Η συγγενής θρομβοφιλία είναι αποτέλεσμα ενός ελαττωματικού γονιδίου που έχουμε κληρονομήσει από τους γονείς μας ενώ η επίκτητη μπορεί να προκύψει από διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως παχυσαρκία, διαβήτης, εγκυμοσύνη κ.τ.λ .

Πως σχετίζεται η θρομβοφιλία με την εγκυμοσύνη;

Ο οργανισμός μιας γυναίκας που είναι έγκυος χαρακτηρίζεται από μια κατάσταση υπερπηκτικότητας οφειλόμενη στη δράση των οιστρογόνων. Αυτές οι αλλαγές σκοπό έχουν να προστατέψουν την έγκυο από σοβαρή αιμορραγία κατά τη διάρκεια του τοκετού. Όταν όμως η εγκυμοσύνη και η θρομβοφιλια συνυπάρχουν τότε ο κίνδυνος αυξάνεται πολλαπλά. Το αποτέλεσμα είναι ο πλακούντας που λειτουργεί ως φίλτρο ανάμεσα στην έγκυο και το έμβρυο μεταφέροντας με την ροή του αίματος όλα τα θρεπτικάσυστατικά για την ανάπτυξη του, να γίνεται λιγότερο διαπερατός, λόγω του ότι η θρομβοφιλία επιταχύνει την τάση του οργανισμού να σχηματίζει θρόμβους, και να δυσχεράνει έτσι την απορρόφηση του αίματος.

Αυτό με την σειρά του οδηγεί σε μερικές από τις πλέον σοβαρές επιπλοκές της εγκυμοσύνης όπως πρόωρος τοκετός, υπολειπόμενη ανάπτυξη, ενδομήτριος θάνατος του εμβρύου, αποκόλληση πλακούντα, προεκλαμψία.

Θεραπευτική αντιμετώπιση της θρομβοφιλίας στην εγκυμοσύνη

Προκειμένου να αποφασίσουμε το είδος της αντιπηκτικής αγωγής που θα δώσουμε για τη θεραπεία ή την προφύλαξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να λάβουμε υπόψιν μαςτην ασφάλεια του αντιπηκτικού φαρμάκου που δίνουμε για το έμβρυο και τη μητέρα,την αποτελεσματικότητα του καιτη δοσολογία για τη θεραπεία του οξέος επεισοδίου ή για την προφύλαξη σε γυναίκες υψηλού κινδύνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατά τον τοκετό αλλά και κατά τον θηλασμό.

Τόσο η κλασική ηπαρίνη όσο και οι χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνες δε διέρχονται τον πλακούντα και συνεπώς θεωρούνται ασφαλείς για το έμβρυο.

Αντίθετα τα αντιπηκτικά χάπια (όπως κουμαρινικά) διέρχονται τον πλακούντα και μπορούν να προκαλέσουν εμβρυϊκές ανωμαλίες.

Τέλος θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυξημένες πιθανότητες για θρόμβωση παρουσιάζει η μητέρα και στην περίοδο της λοχείας, για 4-6 εβδομάδες μετά την γέννηση , περίοδο στην οποία θα πρέπει να είναι προσεκτική και να λαμβάνει κάποια απλά αλλά ουσιαστικά μέτρα προφύλαξης.

Σε κάθε περίπτωση να τονίσουμε πως η έγκυος δεν θα ενεργήσει από μόνη της, αλλά θεραπευτική αγωγή θα λάβει από τον γιατρό της για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Η κάθε γυναίκα το μόνο που οφείλει είναι να ενημερώσει εκ των προτέρων τον γιατρό της για μια τέτοια πιθανή επιπλοκή, ειδικά στην περίπτωση της συγγενούς θρομβοφιλίας, αν φυσικά το γνωρίζει.

Leave a Reply