Ο Θηλασμός, αμέσως μετά τον τοκετό.

Ο Θηλασμός, αμέσως μετά τον τοκετό.

Ο Θηλασμός, αμέσως μετά τον τοκετό.

Πρώτες ημέρες και μικρές ποσότητες

Κατά τις πρώτες λίγες ημέρες μετά τον τοκετό, οι μητέρες παράγουν μικρές αλλά κρίσιμες ποσότητες πρωτογάλακτος. Αυτό το πρώιμο γάλα βρίθει όχι μόνον ενέργειας, αλλά και πρωτεϊνών, όπως π.χ. αντισωμάτων και άλλων προστατευτικών παραγόντων που βοηθούν στη γρήγορη εκκίνηση του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους.

Κατά τις πρώτες ημέρες, το στομάχι του βρέφους έχει σχετικά μικρή χωρητικότητα και περιορισμένη ικανότητα διαστολής. Η μικρή ποσότητα πρωτογάλακτος που παράγει η μητέρα είναι σε απόλυτη συμφωνία με τις ανάγκες του βρέφους της. Αυτό σημαίνει ότι το πρωτόγαλα της μητέρας αρκεί για να γεμίσει το στομάχι του βρέφους της και έτσι δεν απαιτείται μεγάλη ποσότητα παραγωγής γάλακτος κατά τις πρώτες λίγες ημέρες μετά τον τοκετό. Αντίθετα, είναι σημαντικό να γίνονται συχνοί θηλασμοί.

Μετάβαση σε μεγαλύτερες ποσότητες

Κατά την 3η ημέρα περίπου μετά τον τοκετό, αρχίζει το “κατέβασμα” του γάλακτος. Το γεγονός αυτό προκαλεί ταχεία αύξηση της παραγόμενης ποσότητας γάλακτος, αλλά και της ποσότητας γάλακτος που μπορεί να καταναλώσει το βρέφος. Κατά τον χρόνο αυτό, το στομάχι του βρέφους μεγαλώνει και χωρά πλέον μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος.

Η παραγωγή γάλακτος θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα σταθεροποιηθεί ανάμεσα στην 2η και την 4η εβδομάδα μετά τον τοκετό. Στο στάδιο αυτό, η προσφορά γάλακτος ρυθμίζεται σύμφωνα με τη ζήτηση του βρέφους για γάλα. Η ημερήσια πρόσληψη γάλακτος του βρέφους παραμένει σταθερή μεταξύ του 1ου και του 6ου μήνα ζωής του.

 

Πρώτες ημέρες και μικρές ποσότητες.

Πρώτες ημέρες και μικρές ποσότητες.

 

ΠΗΓΗ: Klinikum.gr

Leave a Reply