Τι είναι τα Προβιοτικά; Γιατί τα χρειαζόμαστε;

Τι είναι τα Προβιοτικά - Probiotics

Τι είναι τα Προβιοτικά; 
Γιατί τα χρειαζόμαστε.

Τα Προβιοτικά είναι διαιτητικά συμπληρώματα που περιέχουν φιλικά βακτήρια, με τα βακτήρια του λακτικού οξέως σαν τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα.

Μέσα σε κάθε άνθρωπο υπάρχουν αποικίες βακτηρίων πάνω από 400 διαφορετικά είδη και πάνω από 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια, που ζυγίζουν περίπου 2 Kg. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στον εντερικό σωλήνα και εγκαθίστανται αμέσως μετά τη γέννηση, μερικά δε από αυτά βρίσκονται και αλλού (στοματική κοιλότης, λαιμός κλπ.). Η ισορροπία μεταξύ των φιλικών και παθογόνων βακτηρίων είναι ευαίσθητη και διαρκώς μεταβαλλόμενη, καθώς συναγωνίζονται για την επικράτηση. Για να αισθανόμαστε και να είμαστε υγιείς χρειαζόμαστε μεγάλο αριθμό φιλικών βακτηρίων που να μας προστατεύουν από τα παθογόνα βακτήρια.
Μια συμβιωτική σχέση υφίσταται ανάμεσα στον άνθρωπο και τα καλά βακτήρια : Το σώμα προσφέρει ένα μέρος για να ζήσουν και τροφή για να αναπτυχθούν. Σε ανταπόδοση τα φιλικά βακτήρια προσφέρουν, αποτρέποντας την αύξηση των παθογόνων, βοηθώντας στην πέψη των ινών και της λακτόζης, στην παραγωγή ενζύμων,στην κατασκευή βιταμινών Β κλπ..

Το εντερικό περιβάλλον και κατ’ επέκταση η αναλογία φιλικών και παθογόνων βακτηρίων, επηρεάζεται από την ηλικία, τον τρόπο ζωής και διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η κακή διατροφή, το στρες, το κάπνισμα, το χλωριωμένο νερό, οι ασθένειες, τα αντιβιοτικά που λαμβάνουμε μέσω τροφών ή για ιατρικούς λόγους, το αλκοόλ, οι ασθένειες των ταξιδιωτών κ.ά., ελαττώνοντας τον πληθυσμό των φιλικών βακτηρίων. Η απουσία ικανού αριθμού φιλικών βακτηρίων λακτικού οξέως οδηγεί στην ασθένεια και στον θάνατο. Για να υπάρχει υγεία τουλάχιστον το 85% των βακτηρίων του εντερικού σωλήνα πρέπει να είναι φιλικά και όχι άνω του 15% παθογόνα.
Η διαταραχή αυτής της ισορροπίας οδηγεί στην ασθένεια και η αποκατάστασή της με την λήψη προβιοτικών στην υγεία.
Αν ο αριθμός των καλών βακτηρίων μειωθεί τη θέση τους στον εντερικό σωλήνα καταλαμβάνουν τα παθογόνα όπως π.χ. η Candida Albicans με αποτέλεσμα την δημιουργία συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, χρόνιων μυκητιάσεων, δερματικών προβλημάτων, διαταραχών του ανοσοποιητικού και πολλών άλλων εντερικών διαταραχών. Αντίστοιχα αύξηση του Η. Pilori οδηγεί σε έλκος.
Από τις μερικές εκατοντάδες βακτηρίων λακτικού οξέως που υπάρχουν, μόνο περίπου 20 είναι ωφέλιμα για την υγεία του ανθρώπου και αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως στα προβιοτικά συμπληρώματα με σκοπό να βοηθήσουν την υπάρχουσα μικροβιακή χλωρίδα φιλικών βακτηρίων του εντερικού σωλήνα να επαναγκατασταθεί και με αυτό τον τρόπο να εκτοπίσει τα παθογόνα βακτήρια.

Έτσι αν:

– Αρρωσταίνεις συχνά

– Έχεις δυσκοιλιότητα

– Λαμβάνεις τακτικά αντιβίωση

– Πάσχεις από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ)

– Έχεις δυσανεξία στη λακτόζη

– Ταξιδεύεις συχνά

– Εμφανίζεις αλλεργίες

– Έχεις αυξημένη χοληστερίνη

– Παθαίνεις συχνά ουρολοιμώξεις;

– Στην εγκυμοσύνη

έχεις τους λόγους να λάβεις κάποιο προβιοτικό ως διαιτητικό συμπλήρωμα διατροφής.

Συμβουλεύσου πάντα το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σου για να λάβεις το προϊόν που χρειάζεσαι.

Leave a Reply