Προϊόντα BPA-free

Προϊόντα BPA-free

Τι σημαίνει BPA-free?

ΒΡΑ σημαίνει δισφαινόλη Α. Η BPA (ή δισφαινόλη Α) είναι μια βιομηχανική χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών και ρητινών από το 1960 και συγκεκριμένα στην παραγωγή καταναλωτικών αγαθών κατασκευασμένα από πολυκαρβονικό πλαστικό. Το πολυκαρβονικό πλαστικό είναι διαφανές και άθραυστο, και συνήθως βρίσκεται σε δοχεία που αποθηκεύουν τα τρόφιμα και τα ποτά όπως, Μπουκαλάκια νερού, Δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, μπιμπερό, αλλά και παιχνίδια και άλλα πλαστικά.

Σαν εποξικές ρητίνες χρησιμοποιούνται για την επικάλυψη του εσωτερικού των μεταλλικών προϊόντων, όπως κονσέρβες τροφίμων, καπάκια φιαλών και τις γραμμές τροφοδοσίας νερού. Ορισμένα οδοντιατρικά στεγανωτικά υλικά και σύνθετα υλικά μπορεί επίσης να περιέχουν BPA.

Εδώ και αρκετό καιρό, η συγκεκριμένη χημική ουσία έχει θεωρηθεί βλαβερή για την υγεία. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η BPA μπορεί να διεισδύσει σε τρόφιμα ή ποτά από δοχεία που είναι φτιαγμένα με BPA. Η έκθεση σε BPA προκαλεί μια ανησυχία, λόγω των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία της BPA στον εγκέφαλο, τη συμπεριφορά και τον προστάτη αδένα των εμβρύων, των βρεφών και των παιδιών, καθώς και των ορμονικών διαταραχών που προκαλεί.

Ωστόσο, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Η.Π.Α. έχει αποφανθεί για την ώρα ότι η BPA είναι ασφαλής στα πολύ χαμηλά επίπεδα που εμφανίζονται σε ορισμένες τροφές. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην μελέτη εκατοντάδων μελετών. Παρόλα αυτά και επειδή η συνολική μας έκθεση στην BPA δεν είναι κάτι που μπορούμε να προβλέψουμε, οι ειδικοί συνιστούν να την αποφεύγουμε, ειδικά σε περιπτώσεις που μπορεί να εισχωρήσει στα τρόφιμα και ειδικά στις περιπτώσεις προϊόντων που προορίζονται για βρέφη και παιδιά, όπως τα μπιμπερό, θηλές και πιπίλες κλπ.

Οπότε αναζητήστε BPA-free προϊόντα. Όλο και περισσότερα BPA-free προϊόντα έχουν έρθει στην αγορά. Ψάξτε για προϊόντα που επισημαίνονται ως BPA-free, μιας και οι κατασκευαστές αυτών των προϊόντων το επισημαίνουν στα στοιχεία τους.

Μειώστε τη χρήση των κονσερβοποιημένων τροφίμων δεδομένου ότι τα περισσότερα δοχεία είναι επενδεδυμένα με ρητίνη που περιέχουν BPA.

Αποφύγετε τις υψηλές θερμοκρασίες για το πολυκαρβονικό πλαστικό πχ στο φούρνο μικροκυμάτων, ή στο πλυντήριο πιάτων, επειδή το πλαστικό μπορεί να σπάσει με την πάροδο του χρόνου και να επιτρέψει BPA να διαφύγει στα τρόφιμα.

Χρησιμοποιήστε γυαλί, πορσελάνη ή δοχεία από ανοξείδωτο χάλυβα για ζεστά φαγητά και υγρά αντί των πλαστικών δοχείων.

Leave a Reply