Πρακτικές συμβουλές για να βρείτε τον τρόπο εκγύμνασης που σας ταιριάζει!

athlos-gym

Πρακτικές συμβουλές για να βρείτε τον τρόπο εκγύμνασης που σας ταιριάζει!

Είναι η περίοδος που όλοι ξεκινάμε εντατικά το γυμναστήριο γιατί σε 4 μήνες έρχεται το καλοκαίρι και θέλουμε να κάνουμε πιο έντονη προπόνηση.

Το κάνουμε όμως με τον σωστό τρόπο; Μήπως το παρακάνουμε; Πόσες φόρες την εβδομάδα πρέπει να κάνουμε προπόνηση; Σε αυτές, αλλά και σε μια σειρά από άλλες ερωτήσεις που μας απασχολούν, μας απαντά ο απόφοιτος ΤΕΦΑΑ και personal trainer Βασίλης Ρουσόπουλος (www.athlos-gym.gr – email: b.rousopoulos@gmail.com).

Διανύουμε την εποχή κατά την οποία η μέρα κερδίζει τη μάχη της διάρκειας σε σχέση με τη νύχτα, ενώ ταυτόχρονα οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν ολοένα πιο κάθετες και ζεστές, υπενθυμίζοντάς μας ότι το καλοκαίρι δεν είναι πλέον και τόσο μακριά. Είναι η ίδια εποχή που τα γυμναστήρια κατακλύζονται από κόσμο έτοιμο να δώσει τη «μάχη» για ένα σώμα όμορφο, υγιές, σφριγηλό, δυνατό, αλλά και με τις σωστές αναλογίες.

Η γυμναστική και ο τρόπος προπόνησης που ταιριάζει στον καθένα, είναι κάτι πολύ προσωπικό. Έχει να κάνει με τους γυμναστικούς στόχους (σύσφιξη, αδυνάτισμα ενδυνάμωση κ.τ.λ), το σωματότυπο, τυχόν τραυματισμούς που έχει και πρέπει να προσέξει  (ευπάθειες, οσφυαλγίες, τενοντίτιδες κ.τ.λ), αλλά οπωσδήποτε και με τον χαρακτήρα του καθενός.

Ο γενικός κανόνας του 2 έως 4 φορές την εβδομάδα από 45’ έως 1 ώρα καλύπτει τις ανάγκες του μέσου ανθρώπου για να πετύχει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα όλους τους στόχους τους οποίους θα βάλει, εφόσον είναι υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένου γυμναστή. Το κλειδί για την επιτυχία δεν είναι η καθημερινή προπόνηση, είναι η ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ προπόνηση. Ούτε βέβαια είναι απαραίτητο να αφήσουμε τα κοκαλάκια μας σε κάποιο αθλητικό δάπεδο ενός γυμναστήριου… Κινηθείτε έξυπνα, κάντε 3 γρήγορα αλλά αποφασιστικά βήματα:

Βήμα 1ο: Πάρτε απόφαση ότι θέλετε να ξεκινήσετε συστηματική προσπάθεια που γρήγορα θα αποδώσει καρπούς.

Βήμα 2ο: Βρείτε τον γυμναστή της εμπιστοσύνης σας και “εξομολογηθείτε” του τους στόχους σας.

Βήμα 3ο: Ανακαλύψτε μαζί με τον γυμναστή σας το είδος της γυμναστικής που σας ταιριάζει.

 

Τα πανιά της εναέριας γιόγκα (aerial yoga) σας περιμένουν για να πετάξετε μαζί.

Τα πανιά της εναέριας γιόγκα (aerial yoga) σας περιμένουν για να πετάξετε μαζί.

 

Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να γυμναστεί κάνεις σήμερα: Τα πανιά της εναέριας γιόγκα (aerial yoga) σας περιμένουν για να πετάξετε μαζί. Οι ιμάντες αιώρησης (TRX) σας προκαλούν να ανακαλύψετε τα όριά σας κάνοντας τους μυς σας σκληρούς σαν πέτρα. Το «κρεβάτι» του Pilates αιθέριο, απλό, βιωματικό, είναι εκεί για να διευρύνει την ευλυγισία των μυών και την ευελιξία των αρθρώσεων και να σας μάθει το ρυθμό της σωστής αναπνοής. Τα λάτιν μοτίβα της Zumba θα σας παρασύρουν με κέφι να χορέψετε, να ιδρώσετε, και με ζωγραφισμένο το χαμόγελο στο πρόσωπο σας να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, καταναλώνοντας ταυτόχρονα πληθώρα θερμίδων! Οι ασκήσεις με βάρη και αντιστάσεις σε τροχαλίες μηχανημάτων είναι έτοιμες να βάλουν φωτιά στα σημεία του σώματός σας που θέλετε να απομονώσετε και να δουλέψετε. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να κάνει γυμναστική κάποιος σήμερα, που σίγουρα θα βρείτε κάποιον που να ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία και τον χαρακτήρα σας. Η εποχή που η γυμναστική ήταν κάτι το βαρετό και μονότονο έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

 

Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να κάνει γυμναστική κάποιος σήμερα, που σίγουρα θα βρείτε κάποιον που να ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία και τον χαρακτήρα σας.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να κάνει γυμναστική κάποιος σήμερα, που σίγουρα θα βρείτε κάποιον που να ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία και τον χαρακτήρα σας.

 

Το να “λιώνει”, λοιπόν, κάποιος με τις ώρες πάνω σε κάποιο μηχάνημα καρδιοαναπνεστικού τύπου, π.χ. διάδρομο, ποδήλατο, ελλειπτικό για τυχόν απώλεια λίπους, δεν είναι ο μοναδικός τρόπος. Πόσο μάλλον αν ο τρόπος αυτός σας προκαλεί αποστροφή. Αυτό που θα σας δώσει με μαθηματική ακρίβεια το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι το σωστό πρωτόκολλο εκγύμνασης. Το προσωπικό ατομικό πρόγραμμα προπόνησης, ο τρόπος με τον οποίο θα κάνετε χρήση της μεθόδου γυμναστικής που έχετε διαλέξει. Π.χ. ένα πρόγραμμα κυκλικής προπόνησης με βάρη και αντιστάσεις (αντοχή στη δύναμη) είναι ένα πρόγραμμα αύξησης του μεταβολισμού σας, με ταυτόχρονη συμμετοχή μεγάλου αριθμού μυϊκών ομάδων.

 

Τα προγράμματα Υψηλής Έντασης Διαλειμματικής Προπόνησης (HIIT) προκαλούν μεγάλη καύση λιπώδους ιστού, τονώνοντας ταυτόχρονα την αντοχή σας.

Τα προγράμματα Υψηλής Έντασης Διαλειμματικής Προπόνησης (HIIT) προκαλούν μεγάλη καύση λιπώδους ιστού, τονώνοντας ταυτόχρονα την αντοχή σας.

 

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι προγράμματα Υψηλής Έντασης Διαλειμματικής Προπόνησης (HIIT) προκαλούν μεγάλη καύση λιπώδους ιστού, τονώνοντας ταυτόχρονα την αντοχή σας σε μικρό χρονικό διάστημα. Πολυάριθμες ασκήσεις δύναμης, όπως καθίσματα (squat), μονόζυγο, προβολές, έχουν σχέση με το «φαινόμενο» μετά-προπονητικής καύσης λίπους (after burn effect) όπου ο ρυθμός καύσης των θερμίδων που καίμε παραμένει υψηλός για αρκετό χρονικό διάστημα μετά το πέρας της προπόνησης. Ξαπλωμένοι στον καναπέ σας συνεχίζετε να καταναλώνετε μεγάλο αριθμό θερμίδων, δεν είναι τέλειο;

Τα προγράμματα γυμναστικής διαφέρουν, όπως διαφέρουν και τα εργαλεία-μέσα με τα οποία τα πραγματοποιούμε, όπως διαφορετικοί είναι και οι στόχοι του καθενός από εσάς προσωπικά. Ξεκαθαρίστε στο μυαλό σας τι είναι αυτό που εσείς θέλετε να πετύχετε και πείτε το στον γυμναστή σας, ο οποίος είναι εκεί για να σας βοηθήσει.

Η γυμναστική μπορεί να είναι διασκέδαση και παιχνίδι. Σε κάποιον αρέσει το μπάσκετ, σε άλλον η κολύμβηση, σε άλλον η Zumba ή το aerial yoga ή τo trx κ.τ.λ. Δοκιμάστε, βρείτε τον δικό σας τρόπο σε αυτόν τον καινούριο κόσμο γυμναστικής, ανοίξτε την πόρτα, μπείτε μέσα και διασκεδάστε το! Το επιθυμητό αποτέλεσμα γρήγορα θα σας ακολουθήσει!

Leave a Reply