Μητρικός Θηλασμός: Αποθήκευση και απόψυξη μητρικού γάλακτος

μητρικός θηλασμός

Μητρικός Θηλασμός: Αποθήκευση και απόψυξη μητρικού γάλακτος

Το μητρικό γάλα είναι πολύτιμο και για το λόγο αυτό πρέπει να αποθηκεύετε και να αποψύχετε σωστά. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά διαφυλάσσονται σωστά και ότι η βακτηριακή μόλυνση ελαχιστοποιείται.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το που αποθηκεύουμε το μητρικό γάλα. Τα προτιμότερα δοχεία για παρατεταμένη αποθήκευση του ανθρώπινου γάλακτος είναι τα δοχεία με σκληρό τοίχωμα, από σκληρό πλαστικό ή γυαλί, τα οποία πρέπει επίσης να κλείνουν αεροστεγώς.
Οι πλαστικές σακούλες που είναι ειδικά σχεδιασμένες για αποθήκευση του ανθρώπινου γάλακτος μπορεί να χρησιμοποιούνται για αποθήκευση γάλακτος για σύντομο χρονικό διάστημα – λιγότερο από 72 ώρες. Η χρήση πλαστικής σακούλας δεν συνιστάται για παρατεταμένη αποθήκευση, γιατί οι σακούλες μπορεί να παρουσιάσουν διαρροή, να χυθούν ή να επιμολυνθούν πιο εύκολα από τα δοχεία με σκληρά τοιχώματα και μερικά σημαντικά συστατικά του γάλακτος μπορεί να προσκολληθούν στο μαλακό πλαστικό και να χαθούν.
Σαν γενική οδηγία, μην γεμίζετε τις φιάλες ή τα σακουλάκια περισσότερο από τα ¾ της χωρητικότητας τους γιατί όταν το γάλα παγώνει, διαστέλλεται. Επίσης Αναγράψτε την ημερομηνία άντλησης στις φιάλες ή στα σακουλάκια αποθήκευσης μητρικού γάλακτος.

Γενικές Οδηγίες για την αποθήκευση του μητρικού γάλακτος για υγιή τελειόμηνα νεογνά:

Ακολουθήστε τον παρακάτω πίνακα για την αποθήκευση και απόψυξη του μητρικού γάλακτος.

 

Οδηγίες Αποθήκευσης Μητρικού Γάλακτος

Οδηγίες Αποθήκευσης Μητρικού Γάλακτος

 

Ξεπάγωμα ή Ζέσταμα του Γάλακτος

– Το παλαιότερο γάλα πρέπει να χρησιμοποιείται πρώτο.

– Το μωρό μπορεί να πιει το γάλα κρύο, σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεσταμένο.

– Ξεπαγώστε το γάλα τοποθετώντας το στο ψυγείο το βράδυ πριν την χρήση του ή ξαναζεστάνετε το ελαφρά, βάζοντάς το κάτω από χλιαρό νερό που τρέχει ή μέσα σε ένα μπολ με χλιαρό νερό (μέγιστο 37°C).

– Μην αφήσετε το νερό στο μπολ ή το νερό που τρέχει, να ακουμπήσει το στόμιο του δοχείου.

– Το γάλα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 24 ώρες αφού ξεπαγώσει.

– Ποτέ να μην χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων ή μάτι κουζίνας για να ζεστάνετε το γάλα. Το γάλα δεν ζεσταίνεται ομοιόμορφα με κίνδυνο να προκαλέσει εγκαύματα και επιπλέον καταστρέφονται τα αντισώματα. Μπορείτε να ζεστάνετε το μητρικό γάλα με ήπια θέρμανση σε θερμαντικό μπιμπερό ή ‘bain marie’.

-Περιστρέψτε το δοχείο γάλακτος για να ανακατευθεί ξανά η κρέμα και να κατανεμηθεί ομοιόμορφα η θερμοκρασία. Μην ανακατεύετε το γάλα με το κουταλάκι.

– Το γάλα που μένει στο δοχείο μετά από ένα γεύμα πρέπει να πετιέται και να μην χρησιμοποιείται ξανά.

– Μην επανακαταψύχετε πάλι το μητρικό γάλα.

Μην ξεχνάτε επίσης:

Τα χέρια πρέπει να πλένονται πριν από την έκθλιψη ή την άντληση του γάλακτος.

Τα δοχεία και τα εξαρτήματα άντλησης πρέπει να πλένονται και να αποστειρώνονται.

Mην αποθηκεύετε το μητρικό γάλα στην πόρτα του ψυγείου. Φυλάξτε το στο κάτω μέρος του ψυγείου, όπου η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή.

 

Leave a Reply