Μάθε ποιον τύπο κυτταρίτιδας έχεις και πες αντίο στην όψη φλοιού πορτοκαλιού!

Αν αναζητήσετε τη λέξη cellulite (κυτταρίτιδα) στο διαδίκτυο, θα εμφανιστούν 15.200.000 αποτελέσματα. Τα νούμερα «μιλούν» από μόνα τους και αναδεικνύουν την ανασφάλεια που προκαλεί στον γυναικείο πληθυσμό η όψη φλοιού πορτοκαλιού. Ασκήσεις γυμναστικής, διατροφή, κρέµες, μασάζ και θεραπευτικές μέθοδοι είναι μόνο μερικά από τα «όπλα» που επιστρατεύουν οι γυναίκες στην μάχη κατά της κυτταρίτιδας. Υπάρχει όμως οριστική θεραπεία για την κυτταρίτιδα; Η απάντηση στις γραμμές που ακολουθούν.

Κατ’ αρχάς θα ήταν χρήσιμο να διευκρινίσουμε ότι η κυτταρίτιδα δεν είναι ιατρική πάθηση, αλλά ένα αισθητικό πρόβλημα που σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό απασχολεί την πλειοψηφία του γυναικείου πληθυσμού. Η κυτταρίτιδα είναι το αποτέλεσμα της ανομοιόμορφης κατανομής του λίπους που συσσωρεύεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Αυτό το λίπος πιέζει τον συνδετικό ιστό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα και έτσι εμφανίζονται τα αντιαισθητικά βαθουλώματα που τόσο μας ταλαιπωρούν. Μάλιστα, στην ανατομία αυτής της κατασκευής βρίσκεται και η απάντηση στο ερώτημα «γιατί οι άνδρες δεν έχουν κυτταρίτιδα».

Πιο συγκεκριμένα, στις γυναίκες η επιδερμίδα είναι πιο λεπτή, το τμήμα του υποδόριου ιστού που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα αποτελείται από μεγάλα λιποκύτταρα, ενώ η διάταξη των δεσμίδων του συνδετικού ιστού είναι πιο χαλαρή, με αποτέλεσμα κάθε αλλαγή στην επιφάνεια της επιδερμίδας να συνοδεύεται από αλλαγές στο σχήμα των λιποκυττάρων. Αντίθετα, στους άνδρες η επιδερμίδα είναι πιο παχιά και η δομή του συνδετικού ιστού τέτοια που να επιτρέπει στα λιπώδη κύτταρα να παραμένουν μικρά και ανθεκτικά στην πίεση.

Η κυτταρίτιδα, εκτιμούν οι ειδικοί, είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, στο οποίο παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, μερικούς από τους οποίους μπορούμε να τους ελέγξουμε, όπως η διατροφή, το κάπνισμα και η καθιστική ζωή και άλλοι στους οποίους δυστυχώς δεν μπορούμε να επέμβουμε, όπως η κληρονομικότητα, οι ορμονικές διαταραχές και η φυσιολογική γήρανση. Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά βλέπουμε αδύνατες γυναίκες που γυμνάζονται, να εξακολουθούν να έχουν κυτταρίτιδα.

Βρείτε…τον τύπο σας

Υπάρχουν τέσσερις τύποι ή αλλιώς στάδια εξέλιξης της κυτταρίτιδας:

1ο στάδιο: Όταν το δέρμα παραμένει ακόμη απαλό και ο χαρακτηριστικός φλοιός πορτοκαλιού εμφανίζεται μόνο αν τσιμπήσουμε ο δέρμα μας.

2ο στάδιο: Στο στάδιο αυτό τα λακουβάκια είναι ορατά, είτε τσιμπήσουμε είτε όχι το δέρμα και εντοπίζονται ιδίως στις περιοχές που υπάρχει συσσωρευμένο λίπος.

3ο στάδιο: Το δέρμα εμφανίζεται τοπικά αρκετά πρησμένο με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τοπικά οιδήματα και τα βαθουλώματα γίνονται αρκετά έντονα. Στο στάδιο αυτό, η μειωμένη αιμάτωση οδηγεί στη μειωμένη τροφοδότηση με οξυγόνο, με συνέπεια να εμποδίζεται η αποβολή των τοξινών.
4ο στάδιο: Στο στάδιο αυτό μιλάμε πλέον για εγκατεστημένη ή οιδηματική κυτταρίτιδα. Το πρόβλημα είναι πλέον τόσο έντονο και οξύ, ώστε και η παραμικρή ψηλάφηση του δέρματος προκαλεί πόνο στην πάσχουσα. Εδώ η κυτταρίτιδα συνοδεύεται από oιδήματα, ευρυαγγείες, κιρσoύς, αίσθημα βάρoυς και πίεσης και κνησμό.

Τρόποι Αντιμετώπισης

Κρέμες: Η σύγχρονη κοσμετολογία μπορεί να μην έχει βρει ακόμη το θαυματουργό ελιξίριο που να εξαφανίζει μια για πάντα την κυτταρίτιδα, έχει όμως καταφέρει να αναπτύξει μια πλούσια γκάμα από εξειδικευμένες συνθέσεις  που «χτυπούν» πολλούς από τους παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνισή της, όπως  κατακράτηση υγρών, χαλάρωση, τραχιά όψη της επιδερμίδας. Στόχος των προϊόντων αυτών είναι να εμποδίσουν την αποθήκευση νέου λίπους στα λιποκύτταρα και να  καταπολεμήσουν το ήδη συσσωρευμένο λίπος.  Για ορατά αποτελέσματα με διάρκεια στο χρόνο, θα πρέπει η κρέμα κατά της κυτταρίτιδας να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι  της καθημερινής σωματικής φροντίδας, 365 μέρες τον χρόνο.

Λεμφικό μασάζ:
Μια ακόμη αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας είναι το λεμφικό μασάζ, το οποίο στοχεύει στην αποσυμφόρηση της λέμφου από τις τοξίνες και τις άχρηστες ουσίες. Μέσω αυτής της μεθόδου, ενισχύεται η μικροκυκλοφορία, τονώνεται το μυϊκό σύστημα και ευνοείται η αποβολή του λίπους. Προϋπόθεση: Για να είναι να είναι αποτελεσματικό το λεμφικό μασάζ, πρέπει να παρέχεται από επαγγελματίες και απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα συνεδριών για να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα.

Ραδιοσυχνότητες: Οι ραδιοσυχνότητες εφαρμόζονται αρκετά χρόνια στην αισθητική δερματολογία.  Μέσω της διοχέτευσης ραδιοσυχνοτήτων στο δέρμα, ενεργοποιούνται οι ινοβλάστες και παράγεται κολλαγόνο άμεσα και κυρίως ανώδυνα. Η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης αυξάνει την ελαστικότητα και σφριγηλότητα του δέρματος οδηγώντας σε σύσφιξη αυτού. Η πιο αποτελεσματική τεχνολογία αυτού του είδους  λέγεται Cavitation και εφαρμόζεται σε μηρούς, γλουτούς, χέρια, μέση και κοιλιά. Πιο συγκεκριμένα, ο όρος «Cavitation» σημαίνει καταστροφή των λιποκυττάρων με την μέθοδο της  «σπηλαίωσης». Στην ουσία, αξιοποιείται η δύναμη των υπερήχων που δονούν και σπάζουν την μεμβράνη των λιποκυττάρων, οδηγώντας στην απόπτωσή τους.

Λέιζερ: Το λέιζερ έχει θετική ένδειξη στα σημεία με τοπικό λίπος, το οποίο δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί μόνο με διατροφή. Το Laser SmartLipo  είναι μια επαναστατική μέθοδος, η οποία εξασφαλίζει λιπόλυση και λιπογλυπτική. Είναι κλινικά δοκιμασμένη και εγκεκριμένη από την FDA,  ενώ η επιτυχία της στηρίζεται  στην δράση του λέιζερ κατευθείαν στα λιπώδη κύτταρα. Με την μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται λύση της μεμβράνης των λιποκυττάρων με μηχανικό τρόπο, τα οποία στη συνέχεια καταστρέφονται μόνιμα. Με απλά λόγια, το λέιζερ «λιώνει» το υποδόριο λίπος, χωρίς όμως να καταστρέφει τους υποκείμενους ιστούς, προστατεύοντας από την χαλάρωση του δέρματος.

Body Wraps: Πρόκειται για μια τεχνική που αποσκοπεί  στην μείωση πόντων καθώς και τη μείωση της κυτταρίτιδας. Εδώ χρησιμοποιούνται διάφορες ειδικές ύλες, με τις οποίες καλύπτονται οι περιοχές του σώματος όπου εστιάζεται το πρόβλημα. Σκοπός αυτής της τεχνικής είναι να δημιουργήσει τοπικά μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που προκαλεί στον οργανισμό ο πυρετός. Μέσω λοιπόν της έντονης εφίδρωσης στα προβληματικά σημεία του σώματος, αποβάλλονται οι βλαβερές τοξίνες.

Πατήστε εδώ για να δείτε σχετικά προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας.

Leave a Reply