dash-diet

Δίαιτα DASH, η καλύτερη δίαιτα του κόσμου.

Όταν λέμε για κάτι πως είναι το καλύτερο του κόσμου και όταν αυτό το κάτι είναι μία δίαιτα, τότε αυτό σίγουρα προκαλεί μειδίαμα στους περισσότερους από εσάς.

Και όμως, όταν μιλάμε για την δίαιτα D.A.S.H. μιλάμε για μια δίαιτα που ψηφίζεται για 7η χρονιά σαν η καλύτερη δίαιτα από το US News & World Report και μάλιστα τους τίτλους της καλύτερης δίαιτας τους έχει λάβει σε διάφορες κατηγορίες, όπως: Υγιεινής Διατροφής, Καλύτερη δίαιτα για την υγεία της καρδιάς, καλύτερη δίαιτα για διαβητικούς.

Τα αρχικά D.A.S.H. προέρχονται από το Dietary Approaches to Stop Hypertension, μια διαιτητική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Όπου αποδείχτηκε ότι η δίαιτα αυτή μπορούσε να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε πολύ καλό βαθμό, ενώ  στην συνέχεια φάνηκε ότι μειώνει επίσης τον κίνδυνο για πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, οι πέτρες στα νεφρά κλπ.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διατροφής που ουσιαστικά μας ζητά να εφαρμόσουμε όσα λίγο πολύ ξέρουμε. Δηλαδή, να μειώσουμε το αλάτι από την διατροφή μας, σιγά – σιγά, αντικαθιστώντας το με άλλα μπαχαρικά. Να αφαιρέσουμε τα πολλά λίπη και την πολύ ζάχαρη από τις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες. Να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας λαχανικά και φρούτα, καθώς και προϊόντα ολικής άλεσης. Θα πρέπει να αφαιρέσουμε από την διατροφή μας τα τυποποιημένα τρόφιμα και να καταναλώνουμε άπαχες πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά για να καταφέρουμε να ελέγχουμε την όρεξή μας.

 

Η Δίαιτα DASH μας ζητά να εφαρμόσουμε όσα λίγο πολύ ξέρουμε για τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η Δίαιτα DASH μας ζητά να εφαρμόσουμε όσα λίγο πολύ ξέρουμε για τα φρούτα και τα λαχανικά.

 

Η δίαιτα -χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο- χωρίζεται σε δύο φάσεις.
Κατά την πρώτη φάση που διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες, μας ζητά να ενταχτούμε στο πρόγραμμα της δίαιτας D.A.S.H., αποφεύγοντας τους υδατάνθρακες, τα τρόφιμα ολικής άλεσης, ακόμα και τα φρούτα, επειδή περιέχουν σάκχαρα, για να αρχίσει να ενεργοποιείται ο μεταβολισμός μας. Να δώσουμε έμφαση σε άπαχες πρωτεΐνες, κρέας με λίγα λιπαρά και λαχανικά. Είναι η φάση που προσαρμόζουμε το διαιτολόγιό μας σύμφωνα με το πλάνο της δίαιτας.

Κατά την δεύτερη φάση η οποία δεν έχει χρονικό όριο, αφού η συγκεκριμένη δίαιτα προτείνεται να ακολουθείται σε μόνιμη βάση, επανέρχονται τα φρούτα και τα τρόφιμα ολικής άλεσης στο μενού μας. Επανέρχονται επίσης οι αμυλούχες τροφές, όπως πατάτες, μπανάνες, παντζάρια κλπ. Αποφεύγονται πάντα, ή μειώνονται δραστικά, σε κάθε φάση τα γλυκά και τα οινοπνευματώδη ποτά.

Γενικά το πρόγραμμα της δίαιτας D.A.S.H., είναι ευέλικτο, αφού στόχο έχει να δώσει μια μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης του βάρους. Το πλάνο διατροφής DASH δεν απαιτεί ειδικά τρόφιμα και δεν έχει δύσκολες συνταγές. Απλά σε καλεί να τραφείς με έναν ορισμένο αριθμό ημερησίων μερίδων από διάφορες ομάδες τροφίμων.

Ο αριθμός των μερίδων εξαρτάται από τον αριθμό των θερμίδων που σας επιτρέπονται κάθε μέρα. Το επίπεδο θερμίδων σας εξαρτάται από την ηλικία σας και ιδιαίτερα από το πόσο δραστήριος είστε. Σκεφτείτε όλο αυτό το πλάνο σαν ένα σύστημα ενεργειακής ισορροπίας – εάν θέλετε να διατηρήσετε το τρέχον βάρος σας, θα πρέπει να παίρνετε μόνο όσες θερμίδες θα κάψετε. Αν χρειαστεί να χάσετε βάρος, θα πρέπει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από ό, τι καίτε ή πρέπει να αυξήσετε το επίπεδο δραστηριότητας σας. Τόσο απλά.

Που για την ακρίβεια, δεν είναι τόσο απλά, αφού για την δίαιτα D.A.S.H., έχουν γραφτεί αρκετά βιβλία περί της εφαρμογής της και γενικά μέχρι να φτιάξεις το μενού σου θα χρειαστεί να ασχοληθείς λίγο παραπάνω, πιθανόν και με την βοήθεια του διαιτολόγου σου, αλλά νομίζουμε ότι αξίζει τον κόπο.

Εμείς θα αναφερθούμε και πάλι με άρθρα σχετικά, όπου θα αναλύσουμε περαιτέρω το συγκεκριμένο σύστημα διατροφής.

 


Smile Μέλι Βιολογικό σε υπέροχες γεύσεις

Smile Μέλι Βιολογικό σε υπέροχες γεύσεις

Smile Μέλι Βιολογικό σε υπέροχες γεύσεις

Η σειρά μελιού Smile είναι η ανώτερη ποιότητα  μελιού, καθώς, εκτός της μοναδικής γεύσης τους,
συνδυάζουν και υψηλές προδιαγραφές με Βιολογική Πιστοποίηση αλλά και εργαστηριακούς ελέγχους
σε αναγνωρισμένο εργαστήριο που πιστοποιούν την ανώτερη ποιότητα και καθαρότητά τους.
Συλλέγονται σε περιοχή NATURA της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Leave a Reply