Έντερο και Προβιοτικά

entero-probiotics

Έντερο και Προβιοτικά

Η τροφή μας χωνεύεται από το στομάχι και φτάνει στο έντερο όπου η πέψη συνεχίζεται και διοχετεύεται μέσα από τον πυλωρό. Το έντερο είναι ο τελικός αποδέκτης των παραγώγων της πέψης των τροφών, τα οποία απορροφώνται εκεί και ο οργανισμός τα αξιοποιεί για τις ζωτικές του λειτουργίες και την παραγωγή ενέργειας, με ταυτόχρονη αποβολή των άπεπτων ή μη χρήσιμων συστατικών, μέσα από το τελευταίο του κομμάτι, το ορθό, το οποίο εκβάλει στον πρωκτό.

Η επεξεργασία της τροφής μέσα στο έντερο γίνεται από έναν πολύ μεγάλο αριθμό βακτηρίων, των εντερικών βακτηρίων. Μέσα σε κάθε άνθρωπο υπάρχουν αποικίες βακτηρίων (άνω των 500 ειδών), που ζυγίζουν περίπου 2 Kg και αριθμούν αρκετά τρισεκατομμύρια βακτήρια. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στον εντερικό σωλήνα και εγκαθίστανται αμέσως μετά τη γέννηση, μερικά δε από αυτά βρίσκονται και αλλού (στοματική κοιλότης, λαιμός κλπ.). Κάθε άνθρωπος έχει ξεχωριστή εντερική μικροχλωρίδα, αν και ένα βασικό σύνολο βακτηρίων είναι κοινό σε όλα τα άτομα. Ένα μέρος αυτών των βακτηρίων χαρακτηρίζονται ως φιλικά προς τον άνθρωπο βακτήρια.

Μια συμβιωτική σχέση υφίσταται ανάμεσα στον άνθρωπο και τα καλά βακτήρια: Το σώμα μας προσφέρει ένα μέρος για να ζήσουν και τροφή για να αναπτυχθούν. Σε ανταπόδοση τα φιλικά βακτήρια προσφέρουν, αποτρέποντας την αύξηση των παθογόνων, βοηθώντας στην πέψη των ινών και της λακτόζης, στην παραγωγή ενζύμων, στην κατασκευή βιταμινών Β κλπ..
Η απουσία ικανού αριθμού φιλικών βακτηρίων σημαίνει πως έχουμε διατάραξη της φυσιολογικής σύνθεσης της εντερικής μικροχλωρίδας, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται δυσάρεστα συμπτώματα, όπως διάρροιες, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμοί, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε πως για την ύπαρξη ζωής χρειάζονται επαρκείς αποικίες φιλικών βακτηρίων και μάλιστα για να υπάρχει υγεία τουλάχιστον το 85% των βακτηρίων του εντερικού σωλήνα πρέπει να είναι φιλικά, ή αλλιώς τα παθογόνα βακτήρια να μην ξεπερνάνε το 15%.

 

Η απουσία ικανού αριθμού φιλικών βακτηρίων σημαίνει πως έχουμε διατάραξη της φυσιολογικής σύνθεσης της εντερικής μικροχλωρίδας.

Η απουσία ικανού αριθμού φιλικών βακτηρίων σημαίνει πως έχουμε διατάραξη της φυσιολογικής σύνθεσης της εντερικής μικροχλωρίδας.

 

Η εντερική μικροχλωρίδα (εντερικά βακτήρια) διαταράσσεται από την πρόσληψη φαρμάκων, και από άλλες περιβαλλοντικές επιδράσεις. Μια από τις πιο σημαντικές αιτίες που διαταράσσουν την εντερική μικροχλωρίδα είναι η λήψη αντιβιοτικών. Επίσης, η διατροφή, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα αντισυλληπτικά, το χλώριο στο νερό, περιβαλλοντολογικές μολύνσεις, ψυχική και σωματική καταπόνηση (stress), ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία και η πάροδος της ηλικίας συντελούν στην διαταραχή της ισορροπίας της εντερικής μικροχλωρίδας, με αποτέλεσμα την έλευση της νόσου.

Αποκατάσταση αυτής της εντερικής μικροχλωρίδας μπορούμε να πετύχουμε με την λήψη των κατάλληλων προβιοτικών. Τα προβιοτικά είναι διαιτητικά συμπληρώματα που περιέχουν φιλικά βακτήρια, με τα βακτήρια του λακτικού οξέως σαν τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα.

Από τα παραπάνω είναι εύκολα κατανοητό πως τα προβιοτικά μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά ακόμα και τον υγιή οργανισμό.

Που αποδεδειγμένα ωφελούν τα προβιοτικά;

Η λήψη προβιοτικών ωφελεί στη:

*Καλύτερη αντοχή στη Λακτόζη.

*Βελτίωση στη διαδικασία της πέψης, μείωση στην εμφάνιση πεπτικών & στομαχικών διαταραχών.

*Μείωση στην πιθανότητα εμφάνισης δυσκοιλιότητας ή διάρροιας.

*Μείωση στην πιθανότητα εμφάνισης μετεωρισμού.

*Μείωση στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

*Βελτίωση στη λειτουργία του εντέρου, του συκωτιού και του καρδιαγγειακού.

*Βελτίωση στην αντοχή από αλλεργίες και μυκητιάσεις.

*Βελτίωση στη σύνθεση βιταμινών και στην απορρόφηση των μετάλλων.
*Βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου.

*Βελτίωση της όρεξης.

*Μείωση στην πιθανότητα εμφάνισης ατοπικού εκζέματος στα παιδιά.

*Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και μείωση στην εμφάνιση στοματικών μολύνσεων.

Leave a Reply