zesto-krasi

Ζεστό Κρασί

Ζεστό Κρασί, όπως λέμε Glühwein (προφέρεται γκλουβάιν), ή όπως το ονομάζω εγώ, η σανγκριά των Βορειο-Ευρωπαίων. Το ζεστό κρασί είναι μια παλιά παράδοση των Βορείων τη Ευρώπης που οφείλεται καταρχήν στην προσθήκη μπαχαρικών στο κρασί για λόγους διατήρησής του, ώστε αυτό να μην χαλάει, κάτι που ήταν συνηθισμένο του περασμένους αιώνες. Ταυτόχρονα η κατανάλωσή του τους κρύους μήνες του χειμώνα, ήταν ιδανική για τις χώρες αυτές.

Οι συνταγές, αναλόγως της περιοχής που φτιάχνεται διαφέρουν, αλλά σε γενικές γραμμές η συνταγή απαιτεί πορτοκάλι (φλούδες και χυμό), μέλι (ή ζάχαρη), κόκκους πιπεριού, γαρύφαλλο και ξύλα κανέλλας αναμεμιγμένα σε κόκκινο κρασί το οποίο αποτελεί τη βάση του ποτού.

Η συνταγή

Η συγκεκριμένη συνταγή λέει πως, ξεφλουδίζουμε και στίβουμε το πορτοκάλι, κρατώντας τις φλούδες του για να τις ζεστάνουμε μαζί με το υπόλοιπο μίγμα.

 

Σερβίρεται ζεστό και διακοσμημένο με στικ κανέλλας.

Σερβίρεται ζεστό και διακοσμημένο με στικ κανέλλας.

 

Βάζουμε τα μπαχαρικά σε ένα πουγκί και ζεσταίνουμε το κρασί – που πρέπει να είναι κόκκινο, ξηρό – σε μια κατσαρόλα, μαζί με το πουγκί με τα μπαχαρικά, τα στικ κανέλλας, το μέλι (ή τη ζάχαρη) το χυμό και τις φλούδες από το πορτοκάλι. Δεν αφήνουμε το κρασί να βράσει, αλλά το ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει καλά το μέλι.

Μόλις ζεσταθεί καλά και ωποσδήποτε πριν να φτάσει στο σημείο βρασμού, βγάζουμε την κατσαρόλα και στραγγίζουμε το μίγμα, πριν το σερβίρουμε στα ποτήρια.

Γενικά στην συνταγή μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα μπαχαρικά, αναλόγως της προτίμησής μας πχ μοσχοκάρυδο ή γλυκάνισο, ή ακόμα και 50 γραμμάρια κονιάκ ανά ένα λίτρο κρασιού.

Μπορούμε να διακοσμήσουμε τα ποτήρια, με στικ κανέλλας και δενδρολίβανο.

Το ποτό αυτό καταναλώνεται ζεστό και μπορεί να σερβιριστεί μαζί με μπισκότα κανέλλας, ή μπισκότα με τζίντζερ.

Leave a Reply